19.5 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 23, 2024

El Teatre Romà de Tàrraco, com mai s’havia vist

Recreació virtual en 3-D del Teatre Romà de Tàrraco a l'espai actual que ocuparia a la ciutat.
Recreació virtual en 3D del Teatre Romà de Tàrraco a l’espai actual que ocuparia a la ciutat.

Els veïns més veterans del carrer dels Caputxins, a la Part Baixa de Tarragona, recorden que quan es van construir els habitatges on viuen des de fa anys, els arqueòlegs van trobar restes del Teatre Romà.

 

Pocs es podien imaginar, però, que es tractava d’una part de la graderia d’aquest imponent edifici que, els segles I i II dC, s’alçava, dividida en diferents plantes, des de les poques runes conservades de l’escenari que veuen ara els veïns des dels seus balcons, fins més enllà de les voreres actuals del carrer, ocupant una part dels pisos i de l’antic convent dels Caputxins, que dóna nom a la via.

 

Es tracta d’una imatge espectacular, alhora que impossible des d’una perspectiva temporal real, que barreja dues èpoques històriques separades per gairebé dos mil anys i que fins i tot ens costaria imaginar. Però gràcies a les noves tecnologies i el treball dels arqueòlegs la podem veure a la portada del fascicle número 3 del col·leccionable TÀRRACO, PATRIMONI MUNDIAL. UNA NOVA VISIÓ, que el Fet a Tarragona regala amb el número 18 de la revista.

 

Les restitucions virtuals en 3D són un dels valors afegits d’aquesta obra que explica, com mai fins ara, els monuments i elements romans de la ciutat declarats Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2.000.

 

Imatges que permeten, com esdevè de forma especialment gràfica en aquest fascicle, reconstruir el Teatre Romà de lʹèpoca de lʹemperador Adrià,  a partir de les restes de lʹedifici conservades in situ, i incorporant-hi els materials arquitectònics i les estàtues aparegudes durant les excavacions, exposades actualment al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

El FET ofereix aquest estiu una promoció especial per a nous subscriptors amb els quatre fascicles del Patrimoni Mundial publicats fins ara i les cobertes per només 38 €

El treball de l’equip d’arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili dirigit pels catedràtics Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar, amb la col·laboració destacada del professor Ferran Gris, aconsegueix, en el cas del Teatre Romà uns resultats impressionants, des de la màxima rigurositat acadèmica, que encara donen més valor a aquest col·leccionable que el FET a TARRAGONA està oferint de forma gratuïta als seus subscriptors i lectors des del passat mes de gener.

 

No falten tampoc, com és habitual, les fotogràfies aèries, els plànols i uns textos de qualitat que expliquen al detall les característiques arquitectòniques i artístiques del teatre, la seva construcció i la litúrgia de les representacions, vinculada als costums i la vida social i cultural de l’època. També es recorda el llarg i difícil procés viscut per salvar les runes de la depredació immobiliària, amb el suport de la mobilització ciutadana.

 

Aquest és el quart fascicle que es publica i encara en queden sis més per complertar el col·leccionable, que inclou unes cobertes que també lliurem sense cap cost addicional.

 

Per tots aquells que vulguin afegir-se ara a aquesta iniciativa inèdita a Tarragona, oferim aquest estiu una promoció especial que inclou una subscripció anual a la revista (sis números), els quatre fascicles que ja han sortit al carrer (1, 2, 3 i 8) i les cobertes, per només 38 €

 

Si hi esteu interessats  heu de clicar aquí i omplir el formulari. Entrareu a formar part del Club del Fet i col·laborareu, alhora, amb el periodisme i els productes culturals de qualitat de Tarragona. No deixeu passar aquesta oportunitat!

 

Reconstrucció de l'interior del teatre, amb fotografies de les runes actuals i imatges virtuals en 3-D de parts de la instal·lació original.
Reconstrucció de l’interior del teatre, amb fotografies de les runes actuals i imatges virtuals en 3D de parts de la instal·lació original.
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here