Ja fa anys que la URV, a través del Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària, aposta per la cooperació universitària al desenvolupament. Per a la comunitat universitària, la participació es materialitza en dues opcions: o bé la presentació d’un projecte personal (amb contrapart d’una ONGD al país de destí) a la convocatòria de la Comissió URV Solidària per a projectes de cooperació al desenvolupament, o bé la participació en el programa “Col·labora en un projecte de cooperació internacional”, en què les ONGD sol·liciten a la Universitat cooperants d’un perfil professional determinat.
En aquest marc, enguany, ja des d’aquest mes de juliol i fins al desembre – gener de 2017, el moviment d’estudiants per diferents projectes serà constant. Els països de destí són Nicaragua, l’Equador, Hondures, Uganda, Kènia i Algèria.
L’Equador ha estat el primer dels països destí en rebre estudiants de la URV: un doctorand en Geografia i una estudiant d’Educació Infantil que s’hi estaran fins a l’octubre, quan una estudiant del màster en Dret Ambiental i un d’Enginyeria Mecànica agafaran el relleu fins al desembre – gener de 2017. Els quatre estudiants estaran a la localitat de Francisco de Orellana col·laborant en diverses tasques, afins als seus perfils, d’un projecte complex i transversal sobre l’enfortiment del servei, gestió i protecció de l’aigua de l’ONGD’s Enginyeria Sense Fronteres. La URV treballa conjuntament amb aquesta entitat tant en aquest com en altres projectes, des de fa molts anys.
A les acaballes del mes de juliol, Cuenca del Rio Cangrejal a la regió de La Ceiba (Hondures) rep estudiants de Publicitat i Relacions Públiques fins a finals d’any, per desenvolupar tota la part comunicativa, disseny i projecció del projecte de formació juvenil en turisme responsable, alternatiu i sostenible, de la mà de l’entitat Consiguiendo Sueños C.A, del país. L’entitat està formada per la comunitat autòctona i més necessitada de la regió, perjudicada a tots els nivells per un turisme devastador amb la zona rural.
Amb l’arribada de l’estiu, membres de la comunitat universitària canvien les aules per diferents països i escenaris de l’Amèrica Llatina i Àfrica.
Al setembre comença el treball amb projectes relacionats amb el curs escolar en el terreny. És el cas, per una banda, del projecte educatiu amb l’orfenat de Mupenzi a Jinja (Uganda) de l’ONGD Petits Detalls, on hi ha 41 nens i nenes en situació de pobresa extrema. Són atesos amb l’escolarització, educació, alimentació, sanitat i atencions bàsiques, i el projecte comptarà amb la participació d’una estudiant de Publicitat i Relacions Públiques fent diverses tasques filmogràfiques.
I de l’altra, una estudiant del postgrau en Cooperació, Desenvolupament i innovació social es desplaçarà fins a San Ramon (Matagalpa, Nicaragua), per participar en la realització del projecte “Diviérteme y aprendo”, destinat a adolescents amb risc d’exclusió social i educativa de la zona. Un projecte de la ONGD El Sueño de la Campana amb qui s’ha treballat molt al llarg de diversos anys, i molt vinculada a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia.
Cap a final d’any, dues estudiants de Comunicació Audiovisual es desplaçaran al campament de refugiats sahrauí de Smara (Tindouf, Algèria) per crear un material audiovisual de denúncia i de sensibilització vers la causa i el poble sahrauí. Ho faran a partir del projecte educatiu “Una Finestra al Món: intercanvi d’experiències educatives”, que es desenvolupa amb les escoles de primària d’aquest campament des de l’any 2009. Enguany s’hi incorpora la realització d’aquest documental i, en les activitats d’intercanvi escolar, el projecte aproparà el fet casteller als nens i nenes de les escoles a través de tallers en els que participaran diferents estudiants de la URV. Es tracta d’un projecte educatiu amb el qual s’ha col·laborat tant en terreny com en activitats de sensibilització a Tarragona.
També el Grup d’Investigació CREVER, del Departament d’Enginyeria Mecànica, desenvoluparà una càmera de refrigeració amb emmagatzematge tèrmic amb materials de canvi de fase (PCM) pel procés de maduració de formatges produïts a petita escala, alimentada per un subsistema fotovoltaic optimitzat. És per al districte de Nyanza (Kènia), on l’economia es basa en la producció agrícola. És una de les zones no connectades elèctricament del país.
Així doncs, l’aposta de la URV és clara, fomentant i apropant any rere any als membres de la comunitat universitària la cooperació internacional i el desenvolupament. Es fa impulsant accions que ajudin a eliminar la pobresa, que contribueixin a la formació de recursos humans i a la transferència de coneixement i tecnologia; i que fomentin la promoció de la pau, la perspectiva de gènere i el respecte del medi ambient i dels Drets Humans. A més, sumant a aquesta estratègia a diferents ONGD’s i entitats de la ciutat i la demarcació, creant un treball en xarxa i col·laboratiu molt beneficiós pel territori, pel present i futur.