16 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 17, 2024

L’Arxiu de la Diputació, vist des de l’objectiu

Imatge de l'exposició "Espais de memòria. L'Arxiu vist per un fotògraf: Ramon Cornadó", al pati de la Diputació de Tarragona. Foto: Pineda Vaquer
Imatge de l’exposició “Espais de memòria. L’Arxiu vist per un fotògraf: Ramon Cornadó”, al pati de la Diputació de Tarragona. Foto: Pineda Vaquer

De tots els equipaments culturals, els arxius són segurament els més desconeguts. Molta gent, que en algun moment ha visitat un museu o ha anat a alguna representació de teatre que altra, en canvi no ha gosat mai acostar-se a un arxiu, perquè, sovint, hi ha la tendència a pensar que és un lloc reservat per als historiadors i que el públic en general no hi pot accedir. Això no és ben bé així: la tasca de custòdia i gestió documental que es du a terme des dels arxius està dirigida a la ciutadania en general, no a un col·lectiu concret d’erudits.

 

Els arxius, doncs, són conscients del fet que si el públic general desconeix la seva feina, serà molt difícil que l’acabin valorant, per la qual cosa estan fent un esforç per millorar-ne la difusió, a través d’eines com les xarxes socials (molts arxius les utilitzen per donar a conèixer imatges i documents que custodien), les publicacions o les exposicions.

 

És en aquesta línia que l’Arxiu de la Diputació de Tarragona ha organitzat la mostra fotogràfica “Espais de memòria. L’Arxiu vist per un fotògraf: Ramon Cornadó”, que es podrà visitar  fins al 4 de setembre al pati del Palau de la Diputació. En aquesta exposició, Cornadó no només deixa veure els diferents passos a l’hora de gestionar la documentació de l’arxiu, des de quan es genera aquesta documentació fins al moment en què l’investigador hi té accés, passant pel seu estudi, avaluació, restauració i conservació a càrrec del personal arxiver, sinó que ho fa amb un criteri més artístic que documental. A través de primers plans i de contrapicats extrems, que fan que algunes de les fotografies tinguin un punt abstracte, la bellesa de les imatges aconsegueix que l’espectador empatitzi amb un àmbit, el de la gestió documental, que, a priori, pot semblar fins i tot àrid.

Ramon Cornadó signa una mostra fotogràfica sobre la gestió dels documents en un arxiu

Encara que totes les fotografies s’han realitzat a l’Arxiu de la Diputació de Tarragona, que des de fa tres anys està ubicat a La Canonja, la voluntat és que aquesta exposició sigui itinerant (està previst que també es pugui veure a Cambrils i a Riudoms, entre d’altres poblacions de la demarcació), per la qual cosa s’ha buscat la complicitat d’altres arxius de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. D’aquesta manera, diversos arxivers d’ambdós àmbits territorials han participat en aquesta exposició amb una sèrie de cites relacionades amb l’arxivística que contextualitzen les imatges de Cornadó, fent referència a diferents aspectes del seu ofici, com ara la diversitat de formats i suports de la documentació dels arxius; les noves tecnologies i els nous formats de conservació, o l’accessibilitat i la preservació digital, entre d’altres.

 

De totes les cites exposades, potser em quedaria amb la d’en Ricard Ibarra, director de l’Arxiu Històric de Tarragona: “L’accés als documents d’arxiu, principal garantia dels drets dels ciutadans i de la transparència de les administracions”. Perquè sovint s’entén que la tasca dels arxivers es limita només al patrimoni documental, quan, tot i ser-ne una part important, no és l’única: aquest accés a la documentació pública per part de la ciutadania no podria ser possible sense una bona gestió arxivística, que constitueix, per tant, un garant d’aquesta transparència, base de la salut democràtica d’un país, no ho oblidem.

Cartell de la mostra
Cartell de la mostra
Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here