18.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

La Santa Tecla de fa 25 anys

Representació del primer Retaule de Santa Tecla, a l'interior de la Catedral de Tarragona el 20 de setembre de 1991. FOTO CEDIDA PER L'ESBART SANTA TECLA
Representació del Retaule de Santa Tecla, un dels anys que es va dur a terme a l’exterior de la Catedral de Tarragona. FOTO CEDIDA PER L’ESBART SANTA TECLA

La Santa Tecla de 2016 recordarà i homenatjarà encertadament les festes de fa un quart de segle. Enmig d’un allau d’actes -uns 500, segons la regidora Begoña Floria- que inundarà la ciutat durant 10 dies, en destaco les convocatòries que tindran lloc amb motiu dels 25 anys del Retaule de Santa Tecla, ideat i impulsat per l’esbart del mateix nom. Una oportunitat magnífica per reconèixer la tasca de Jaume Guasch Pujolà, director artístic de l’entitat, que va morir fa cinc anys.

 

Guasch, considerat una de les figures més rellevants de la cultura popular tarragonina, va ser el creador de la coreografia que ens relata la vida i el martiri de la patrona de Tarragona que es representa cada 20 de setembre a l’interior de la Catedral. Enguany, hi haurà novetats per recordar l’efemèride: l’espectacle estarà acompanyat per una orquestra simfònica i, abans, podrem escoltar una recopilació de músiques arranjades per Francesc Cassú i l’obra ‘Creadors de vida’, composta per Sergi Guasch Llorach per commemorar els 25 anys del Retaule.

 

El cap de setmana anterior, dissabte 17, la Mostra de Folklore Viu ens oferirà en cinc itineraris per la Part Alta una mostra de sons, balls i danses rituals amb col·lectius de Manresa, La Selva del Camp, Castelló, Múrcia i el País Basc. I el diumenge 18, el concert de la Banda Unió Musical de Tarragona estrenarà la versió per a banda del pasdoble dedicat a Jaume Guasch Pujolà i escrit originàriament per a un grup de dolçaines per Xavier Richart.

 

Guasch Pujolà va estar present des del primer dia a la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que també celebra enguany el seu 25è aniversari. Les tres persones que n’han format part des del 1991 rebran la distinció de Perpetuadors de la Festa: Francesc Barriach Molas, Josep M. Sabaté Bosch i Salvador Fà Vallverdú. Un altre homenatge ben merescut a tots aquells que han avaluat durant aquesta etapa tots els aspectes relacionats amb l’àmbit festiu de Tarragona.

 

El Retaule simbolitza en bona part una època de creixement, recuperació i creativitat a l’entorn de la festa major de la ciutat. Per aquest motiu i d’altres, al proper número de la revista FET a TARRAGONA publicarem un ampli reportatge que recrea la primera representació del Retaule, la del 20 de setembre de 1991, a l’interior de la Catedral. Un article d’Enric Garcia Jardí amb documentació i fotografies facilitades per l’Esbart Santa Tecla que formarà part dels continguts de la revista, a la venda a partir del dimarts 6 de setembre.

 

Pel que fa a la programació de les festes, també hi ha altres aniversaris com els 25 anys de la Cucafera, però la millor opció és anar païnt a poc a poc totes les propostes (massa en tant pocs dies?) que trobareu a la xarxa o en el programa que es repartirà a l’estand de les festes, a partir de l’11 de setembre al vestíbul del Teatre Tarragona. Jo, posats a triar, em quedo amb el retorn de la plaça Freaky al seu escenari més entranyable: la plaça de l’antic Escorxador.

Presentació als mitjans de comunicació de les festes de Santa Tecla 2016. Foto: MAURI
Presentació als mitjans de comunicació de les festes de Santa Tecla 2016. Foto: MAURI
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here