28.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, agost 14, 2022

Jordi Magallón i els 10 anys del puzzle de les festes

Acte de presentació del primer puzzle de les festes, el 2006, amb el regidor Carles Sala, el graller Jordi Magallón i el responsable de Repsol, Josep Bertran. Foto: CEDIDA JORDI MAGALLÓN, QUATRE GARROFERS.
Acte de presentació del primer puzzle de les festes, el 2006, amb el regidor Carles Sala, el graller Jordi Magallón i el responsable de Repsol, Josep Bertran. Foto: CEDIDA JORDI MAGALLÓN, QUATRE GARROFERS.

Ara ja just 10 anys, Jordi Magallón i els seus companys dels grallers Els Quatre Garrofers van irrompre a la Festa Major de Tarragona amb un nou element educatiu destinat a la canalla. Els Gegants Moros eren aquell 2006 els protagonistes del primer puzzle de les festes, una iniciativa pensada per divulgar entre les més petits la riquesa del Seguici Popular i el procés de recuperació que s’estava duent a terme des dels anys vuitanta.

 

Aquell primer trencaclosques era de 25 peces i reproduïa una imatge de la Montse Riera. Es va presentar a la sala d’actes de l’ajuntament amb la presència del llavors regidor de Festes, Carles Sala. La idea del grup de grallers era editar cada any un puzzle amb la imatge de la resta d’elements festius fins a completar una col·lecció àmplia i representativa de la cultura popular i tradicional de Tarragona. Una dècada després, les intencions s’han complert i l’objectiu final està més a prop.

 

Aquest 2016, la Cucafera és la protagonista d’un puzzle que ha anat creixent fins al centenar de peces. L’autor de la fotografia és Ramon Llaveria Adell i, com és habitual, el trencaclosques l’edita l’empresa Educa i compta amb el suport de Repsol, Òptica Universitària i l’Institut Municipal d’Educació. Pel camí dels darrers 10 anys s’han editat els puzzles de l’Àliga, Gegants Negritos, Mulassa, Drac de Sant Roc, Gegants Vells, Bou, Víbria, Ball de Diables i Nanos de Tarragona.

Una eina educativa per als infants celebra una dècada gràcies a la implicació personal

El puzzle d’aquest any està a la venda en diferents establiments: El Negrito i La Negrita; El Lloro (carrer Governador González); Quiosc Trama (carrer Major); Sant Jordi Art (carrer Reding), La Capona (carrer Gasòmetre); Animaladas (carrer Rebolledo); Queviures (carrer Mallorca); La Botigueta de la Festa (carrer La Nau); i a partir de l’11 de setembre, a l’estand de les festes, al Teatre Tarragona.

 

Jordi Magallón representa el cas de molts altres tarragonins que, a títol personal i sovint amb escàs o nul suport institucional, impulsen iniciatives “per Tarragona”. Així de simple. El Jordi ha abocat moltes hores al projecte i s’hi ha deixat la pell per fer-lo realitat cada any. Amb dificultats creixents, a causa de la crisi i les retallades pressupostàries. Una vegada més, però, el suport de Repsol ha estat imprescindible per mantenir una iniciativa educadora i cultural atractiva per als infants de Tarragona. I l’any que ve, el protagonista del puzzle serà el Lleó.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here