12.7 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Entrem a la temporada literària

Carles Rebassa, guanyador del premi Pin i Soler de novel·la amb l'obra 'Eren ells'. Foto: cedida
Carles Rebassa, guanyador del premi Pin i Soler de novel·la amb l’obra ‘Eren ells’. Foto: cedida

Com ja vam fer l’any passat, aquest dimarts 13 de setembre comencem el curs literari presentant la darrera novel·la guanyadora del Premi Pin i Soler. És un bon moment per fer-ho. La novel·la va ser premiada el passat mes de maig. Ha anat recorrent totes les fases que requereix un procés de producció editorial . I es presenta ara, quan tot just acabem l’estiu, com a pròleg a les Festes de Santa Tecla. Que sigui en aquest moment no és per casualitat. Pin i Soler va ser un autor molt vinculat a aquesta celebració festiva. No en debades és autor de la millor descripció de la festa al s. XIX, inclosa dins la seva novel·la La família dels Garrigas, en el capítol “Intermezzo”.

La d’enguany serà la segona novel·la premiada que s’inclou dins la col·lecció Narratives, d’Angle editorial, on podrà gaudir de la companyia d’excel·lents textos com El soroll del temps, de Julian Barnes, Una tomba per a Boris Davidovič, de Danilo Kiš, o Reparar els vius, de Maylis de Kerengal , que va ser Premi Llibreter 2015, tot plegat una bona mostra de la millor narrativa actual.

Aquest dimarts, presentació de la darrera novel·la guardonada amb el Premi Pin i Soler, Eren ells, de Carles Rebassa

La novel·la d’enguany, que jo encara no he llegit però espero fer-ho de seguida que pugui, és la primera del poeta mallorquí Carles Rebassa. El també escriptor Albert Ventura, en el bon  criteri de la qual confio, sí que l’ha llegida i en canta excel·lències. Diu que té un domini lingüístic molt bo, que és molt àgil, dinàmica i que manté una bona tensió literària. Pel que fa a la història, un tema universal: la recerca de la identitat personal en un moment de la vida, l’adolescència, en què encara tot és possible. Carles Rebassa és força conegut en els ambients poètics com a rapsode i ha actuat amb artistes del nivell de Toti Soler i, al Teatre Metropol, va fer-ho amb el cantautor tarragoní Josep Romeu dins les festes de Sta. Tecla de 2013. Per a qui vulgui recordar aquest acte, un tast:

https://www.youtube.com/watch?v=pnv3camwV9c

I ara parlem de l’acte d’aquest dimarts. L’organització vol que estigui a mig camí entre la presentació ordinària d’un llibre i la festa de benvinguda a una cosa nova. Per això el marc és un jardí: el de Casa Canals. Hi haurà dos presentadors, el periodista cultural Toni Puntí, prou conegut dels seguidors de TV3, i l’esmentat Albert Ventura. Hi haurà sorteig i venda de llibres. Signatures. I, també, un brindis per la novel·la i per Pin i Soler.

Precisament aquestes festes de Sta. Tecla es repetirà la ruta literària dedicada a l’escriptor tarragoní, que organitza l’APELLC. Per a més informació: www.imaginautes.cat/pinisolerstecla.html

I, un cop passada Sta. Tecla, la Biblioteca Pública de Tarragona ens oferirà per segon any consecutiu el cicle Llibres Premiats, en què els lectors podran entrar en contacte amb dues novel·les guardonades amb els premi Pin i Soler i els seus autors: la d’enguany i la de 1998, Dies a la ciutat, de Jordi Tiñena. Podeu obtenir-ne més informació aquí: http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/detalls/noticia/dos_pinisolers_2016

Esperem que la presentació de la nova novel·la sigui per a molts ciutadans una  porta d’entrada a les Festes de Santa Tecla d’enguany.

 

Coberta de la novel·la 'Eren ells', publicada per Angle editorial. Foto: cedida.
Coberta de la novel·la ‘Eren ells’, publicada per Angle editorial. Foto: cedida.
Joan Cavallé Busquets
Joan Cavallé Busquets
Gestor cultural i escriptor
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here