17.4 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Més enllà del cinema multisales

Sala Santa Llúcia, a Reus, que projecta pel·lícules independents. Foto: reusdigital.cat
Sala Santa Llúcia, a Reus, que projecta pel·lícules independents. Foto: reusdigital.cat

No tot han de ser ‘blockbusters’, ‘remakes’ i sagues de cinc i sis pel·lícules. Allunyades del circuit dels cinemes multisales, a Reus hi ha un parell de refugis per als cinèfils de gra fort. Els cineclub del Teatre Bartrina i de la Sala Santa Llúcia del Baix Camp sobreviuen per la lleialtat dels seus seguidors, sí, però també per la curosa oferta de les seves respectives programacions.

 

En el cas de la Sala Santa Llúcia, que també acull espectacles teatrals d’aficionats, els seus impulsors s’han decidit a organitzar un cicle de cinema que, entre d’altres, apostarà pels clàssics i els títols adreçats als més petits de casa. La programació, de la qual ja s’han projectat ‘El tercer home’ i ‘Rebeca’, inclou propostes com ‘Ciutadà Kane’ i ‘En primera plana’ i s’allargarà fins a finals de l’any. L’esdeveniment tindrà com a final de festa un especial dedicat a Charles Chaplin. “Volem ser un referent cultural”, indica el president Josep Maria Vallès.

La històrica Sala Santa Llúcia de Reus programa clàssics i títols d’autor

La tria dels films s’ha dut a terme entre els membres de la junta que lidera Vallès. “Volem oferir pel·lícules que no avui no poden ser incloses als circuits cinematogràfics comercials“, destaca. Es tracta, en essència, d’omplir “un buit” existent i de passada satisfer “el nostre públic”. Aquest divendres 16, serà el torn d”Enric V’, de Laurence Olivier.  Tan sols una setmana més tard, el dia de Santa Tecla, es projectarà el clàssic de clàssics ‘Ciutadà Kane’, dirigida per Orson Welles.

 

No tot seran han de ser reestrenes, però. I és que a l’octubre (dia 14) serà el torn de ‘El Rey de la Habana’, estrenada el passat 2015 i realitzada per Agustí Villaronga. ‘La casa de la teulada vermella’, títol japonès d’ara fa un parell d’anys amb direcció de Yoji Yamada, continuarà amb aquesta línia el dia 28. El Cine Club de la Sala Santa Llúcia donarà cabuda fins i tot al musical, ja que l’11 de novembre es projectarà ‘Ballar en la foscor’, un dels films clau en la carrera de Lars Von Trier. ‘Primera plana’, una deliciosa sàtira del món del periodisme a càrrec de Billy Wilder, tancarà el mes.

 

La quota estatal del cicle vindrà amb ‘L’ull de l’huracà’, un film de 1971 dirigit per José María Forqué que es projectarà el 2 de desembre. El Cine Club que acull la Sala Santa Llúcia viurà la seva cloenda el 23 de desembre al vespre amb una acurada selecció de diversos de Charles Chaplin. Totes les projeccions, incloses del cicle de cinema infantil, tenen un preu de 3 euros per als socis de la Sala, mentre que per al públic general en valen 5.

Els cineclub del país, a l’alça: creix el nombre d’espectadors i de sessions

La programació de les pel·lícules infantils, però, encara no està tancada. En aquest sentit, Vallès avança que s’estan mantenint converses amb la proveïdora dels films, Drac Màgic, per acabar de lligar-la. “Esperem poder anunciar-la en qüestió de dies”, ha assegurat el president de la Sala Santa Llúcia. D’altra banda, és possible que l’espai aculli també una mostra internacional de dones, de la qual “encara no se’n poden donar detalls”.

 

“Estem coordinats amb el cineclub del Teatre Bartrina”, matisa Vallès. I és que si bé la Sala Santa Llúcia es vol rellançar amb una nova etapa en què cinema i teatre han de ser protagonistes, des de l’entitat se subratlla que “no volem desmerèixer el paper cultural d’altres sales de Reus”. En qualsevol cas, la coexistència de diverses ofertes per als amants del cinema és “una bona notícia”, ja que “setmanalment hi haurà una sessió de cineclub, ja sigui la nostra o la d’altres organitzacions”.

 

De fet, aquesta sembla una tendència si ens guiem per les dades recentment facilitades per la Federació de cineclubs de Catalunya. Més de 84.000 persones van assistir l’any 2015 a alguna de les sessions de cinema organitzades per aquestes entitats, un 7% més que l’any anterior. A partir d’una enquesta publicada el passat agost, i en què han participat 38 de les 51 associacions d’aquest tipus que hi ha al país, la Federació conclou que l’any passat es van fer 1.299 sessions de cinema “independent, d’autor i de qualitat”.

Junta directiva...
Junta directiva de la sala Santa Llúcia. El president Josep M. Vallès és el segon per la dreta. Foto: MARC BUSQUETS
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here