19.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

‘La penya’, model d’integració i voluntariat

Reunió preparatòria de l'edició número 26 del Festa x Tothom. Foto: cedida
Reunió preparatòria de l’edició número 26 del Festa x Tothom. Foto: cedida

“Penyaaaaaaaaa, ya queda pocoooooo para Santa Teclaaaa, estoy con muchas ganas, que sepáis que vengo cargada de energía, de alegria, de mucho amor y que estoy lista para darlo todo, que para mí seran 5 años en la penya y que estoy muy feliz de estar aquí, gracias por formar parte de mi vida y que sepais que nadie me va a quitar las ganas por estar un año más con vosotros. Os quiero”.

 

Aquest és el missatge que signava a finals d’agost Anita Megía a la pàgina de ‘Festa x Tothom’ al Facebook. Unes paraules carregades de sentiment i que expressen molt bé fins a quin punt una bona colla de persones esperen amb ànsia que arribin les festes de Santa Tecla per trobar-se, sortir i passar-s’ho bé. Són la Penya, ‘la penya del Festa’, que ja han quedat per aquest dissabte al migdia al Balcó per compartir els primers moments de la festa major tarragonina.

El ‘Festa x Tothom’ va néixer fa 26 anys a partir d’una idea de Romà Solé

Començarà així l’edició número 26 d’una iniciativa que va néixer discretament el 1991 sota l’impuls de Romà Solé, treballador  de l’Ajuntament destinat al Servei Municipal del Discapacitat. Solé pensava en el col·lectiu de persones que viuen a la Residència de discapacitats físics de Sant Salvador i que no podien gaudir de cap acte de Santa Tecla perquè el centre no disposava de cap vehicle i els autobusos de l’època no estaven adaptats.

 

“L’objectiu en aquell moment és el d’afavorir la integració del col·lectiu a la ciutat i la seva participació a la festa major”, explica Romà Solé. I el projecte es vehicula a través d’un camp de treball, perquè Solé contacta amb Jaume Villalba, un tarragoní que treballa a Barcelona al SCI (Servei Civil Internacional), que ja té experiència en l’organització d’activitats de lleure i treball amb estrangers i que aporta coneixements sobre les festes, en tant que és un dels fundadors del Ball de Diables de Tarragona els anys 80.

 

En síntesi, així arrenca un model d’èxit de voluntariat durant Santa Tecla que ha passat per diferents etapes i moments, amb més o menys participació i amb més o menys dotació econòmica, però que no ha defallit mai. Des de fa quinze anys, el Festa x Tothom compta amb el suport de Dow Chemical, cosa que li ha permès créixer en el nombre de voluntaris (molts de la mateixa empresa) i l’organització de sortides i activitats.

Trobada dels participants al programa 'Festa x Tothom' el setembre de 2015. Foto: RICARD LAHOZ
Trobada dels participants al programa ‘Festa x Tothom’ el setembre de 2015. Foto: RICARD LAHOZ

Les últimes edicions unes 300 persones (usuaris i voluntaris) s’han aplegat a l’inici de les festes en una trobada al Balcó del Mediterrani per celebrar l’arribada de Santa Tecla. Aquest dissabte ho tornaran a fer. Darrere les rialles, la il·lusió i l’entuasiame dels participants al Festa x Tothom hi ha la constància i el treball de, bàsicament, quatre persones: Romà Solé, Ferran Roca, Pitu Boronat i Meri Seró. Ells, incansables, aconsegueixen que cada any, la Tecla arribi també a les persones discapacitades i que Tarragona hagi estat un model d’integració festiva per a altres ciutats.

Aquí teniu l’agenda d’actes previstos per aquests dies:

agenda

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here