17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Tiñena reapareix amb una novel·la ‘negra’ plena de vida

la-mort-sense_ningu

El cadàver  d’un ciclista a l’entorn del Pont del Diable és el punt de partida. El cos sense vida està amagat entre fulles i apartat del camí per on circulava. Un sotsinspector, Vidal, i un caporal, Veciana, inicien la investigació d’un cas que aviat els sorprendrà perquè sembla que ningú tingui interès en resoldre. Un mort que no plora ningú en un escenari molt reconeixible, la Tarragona actual.

 

Jordi Tiñena, després de la publicació d’El gos suïcida (2012), torna a la novel·la amb una narració de gènere policial o criminal ambientada a la ciutat. Es tracta de La mort sense ningú que edita Llibres del Delicte, una editorial independent i especialitzada que té la voluntat de difondre la novel·la negra d’autors catalans. La de Tiñena, però, no és una narració que busca únicament trobar el responsable de la mort del ciclista: n’hi ha molt de relacions personals i d’actituds i plantejaments davant les circumstàncies de les vides dels respectius protagonistes.

 

L’escriptor reviu als aparadors de les llibreries amb una obra on hi ha uns quants detalls autobiogràfics. Tiñena presenta dos homes amb perfils contraposats. Vidal és un filòsof que treballa de policia i que dubta de la seva vida personal i professional fins al punt que aquestes inquietuds les trasllada a la investigació de la misteriosa mort. Veciana, en canvi, té una manera de ser molt més pragmàtica que la del sostinspector. El germà del policia, malalt de càncer (com el mateix autor), juga un paper rellevant a la trama. I els perfils d’altres personatges de projecció pública seran fàcilment reconeguts pels lectors tarragonins.

L’autor situa ‘La mort sense ningú’ en molts escenaris de Tarragona

També reconeixem amb facilitat els diversos escenaris de la novel·la: un terrat amb vistes al mar a la Baixada de Toro; un àtic espectacular a les Torres Roma; un camí entre el Mas de Pastor i el Mas dels Arcs; un xalet del passeig marítim; una comissaria a Campclar; un bar al port esportiu i un restaurant a la plaça de la Font… Gastronomia, navegació marítima, senderisme, música… hi ha molt de Jordi Tiñena a la seva última obra literària. Un relat ben escrit que ofereix ritme i agilitat, i que presenta una Tarragona actual i compromesa en aspectes socials i urbanístics, preocupacions permanents d’aquest barceloní enamorat de la seva ciutat d’adopció.

 

La resolució del crim sembla el més secundari, el menys important, de la novel·la. L’autor ha introduït al relat tonalitats ‘negres’, però allò que realment li importa és ressaltar les relacions entre els personatges. Jordi Tiñena reapareix amb força al panorama literari, després de superar el moment més difícil de la seva vida. I per això, la vida és la gran protagonista de La mort sense ningú.

Jordi Tiñena al seu despatx de casa, on ha escrit la seva última novel·la. Foto: cedida.
Jordi Tiñena al seu despatx de casa, on ha escrit la seva última novel·la. Foto: cedida.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here