14.4 C
Província de Tarragona
Divendres, gener 28, 2022

Entre estàtues i estanys per la Part Alta

Al carrer d'en Riudecols, Ruiz de Arbulo explica les inscripcions dels pedestals. Foto: RICARD LAHOZ
Al carrer d’en Riudecols, Ruiz de Arbulo explica les inscripcions dels pedestals. Foto: RICARD LAHOZ

Les torres que avui coneixem com les del Pretori (plaça del Rei) i de l’Antiga Audiència (plaça del Pallol) formaven les cantonades inferiors de la gran Plaça de Representació de Tàrraco. Era un espai immens, una esplanada de 318 x 175 metres, ple d’estanys, arbres i estàtues dels principals personatges de l’època.  Les cantonades superiors corresponen a la cruïlla del carrer Santa Anna amb l’actual plaça del Fòrum i a la cruïlla dels carrers de la Civaderia i del notari Albiñana.

 

Aquest últim espai, situat entre la plaça dels  Natzarens i la Baixada del Roser, lluny de les mirades dels tarragonins i dels turistes, és un dels que més ha sorprès al grup de 36 amics lectors del FET a TARRAGONA que han participat aquest dissabte en una nova visita guiada pel professor d’Arqueologia de la URV, Joaquin Ruiz de Arbulo. Es tracta d’una zona poc coneguda, on són freqüents edificis desocupats o en mal estat de conservació.

A la plaça de les Cols, abans de seguir el recorregut per Merceria
A la plaça de les Cols, abans de seguir el recorregut per Merceria

L’activitat s’ha dut a terme per complementar les explicacions del fascicle ‘El Temple d’August i el Fòrum de la Província Hispània Citerior’ que es reparteix gratuïtament amb el número 19 de la revista. La visita ha arrencat a la maqueta de l’Antiga Audiència i després s’ha endinsat pel carrer d’en Riudecols, on hi ha pedestals emparedats. A Civaderia hem descobert que darrere una porta tancada hi ha una volta, de propietat municipal, no visitable per falta de diners. El recorregut ha seguit per la plaça de les Cols, el carrer Merceria (amb més pedestals), Santa Anna, el Pretori, Enrajolat i ha acabat al carrer Major, on comença la Baixada de Misericòrdia, allà on se situa el pulvinar, la tribuna presidencial, el punt de connexió entre el Circ (a la terrassa inferior) i el Fòrum de la Província (terrassa superior).

A la passarel·la d'accés a la Torre del Pretori
A la passarel·la d’accés a la Torre del Pretori

El to pedagògic de les explicacions de Ruiz de Arbulo ha estat, com sempre, molt ben valorat pels lectors del FET a TARRAGONA. Es tracta d’una nova activitat cultural gratuïta i exclusiva per als subscriptors de la revista.  El proper fascicle del col·leccionable ‘Tarraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió’ estarà dedicat al Circ i es distribuirà amb el número 20 de la revista a partir del 8 de novembre.

Foto de grup al final de la visita, amb el carrer Major al fons
Foto de grup al final de la visita, amb el carrer Major al fons
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here