23.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 24, 2024

El ‘Fet’ divulga la feina dels investigadors de la URV

Il·lustració: Arnau Marín
Il·lustració de l’article dedicat a l’alzheimer que es publica al número 20 de la revista. Autor: Arnau Marín

La Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV posa en marxa una col·laboració amb la revista FET a TARRAGONA com una acció més de divulgació científica. Es tracta d’una sèrie d’articles divulgatius que vol reforçar una de les missions de la universitat: posar la ciència a l’abast dels ciutadans. La nova secció també ressalta la voluntat de la revista de configurar-se com una eina útil de difusió de cultura i ciència al servei de la societat tarragonina.

 

A partir del número 20 del FET, publicarem articles en els quals els propis investigadors parlen de temes en què es basa la seva recerca. Seran temes explicats amb un llenguatge comprensiu amb els quals es busca despertar l’interès del lector per temes científics de diferents àmbits en què la universitat hi té grups de recerca investigant. Així doncs, la sèrie comença amb un article de l’investigador Jaume Folch sobre l’Alzheimer, que tracta dels seus orígens fins la recerca actual per trobar-ne un fàrmac, passant per les hipòtesis sobre els motius que poden desencadenar aquesta malaltia. Cada article anirà acompanyat d’una il·lustració d’Arnau Marín.

Jaume Folch, del grup de recerca Tecnatox, signa un article sobre l’alzheimer al número 20 de la revista

Des de la Universitat fa temps que s’organitzen activitats destinades a fomentar l’interès per la ciència de la societat, tant pels joves estudiants, com per la població en general. I des de fa tres anys s’ha posat en funcionament aquesta Unitat que vehicula les activitats de comunicació dels resultats de la recerca, d’una banda, i les de divulgació científica, de l’altra. Des del FET a TARRAGONA fa més de tres anys que mirem d’oferir als lectors un producte periodístic de qualitat i molt estretament vinculat a la societat tarragonina. Després del dossier dedicat al ‘Talent URV’ -en commemoració dels 25 anys de la universitat-, a partir d’ara obrim les portes de la publicació als propis investigadors perquè hi expliquin els seus avenços.

 

Accions com les que ara posem en marxa des del FET i ComCiència han de servir per entendre que l’abast del coneixement és imprescindible per augmentar la capacitat crítica dels ciutadans i fomentar el reconeixement dels avenços científics per part de la societat. L’objectiu de promoure la cultura científica a través d’activitats de divulgació respon a una doble necessitat: la que tenen els investigadors de la URV i els seus centres vinculats de divulgar els seus treballs -més enllà dels canals científics especialitzats- i la que té la societat de rebre informacions científiques des d’una perspectiva pedagògica i rigorosa.

Els investigadors necessiten explicar la seva feina i la societat vol rebre informació amb un llenguatge comprensiu

La Unitat de Comunicació de la Ciència assumeix l’organització i coordinació de la Setmana de la Ciència a Tarragona, que se celebra aquests dies, entre l’11 i el 20 de novembre; organitza jornades científiques al campus universitari de les Terres de l’Ebre; rutes científiques, un concurs de monòlegs per fomentar les habilitats de comunicació i divulgació dels doctorands; cursos de comunicació i de divulgació científica; tertúlies científiques als cafès; i treballa les informacions científiques per oferir, amb un llenguatge entenedor, les notícies resultat de la recerca dels investigadors a la premsa.

 

Al FET trobareu a partir d’ara un article de dues pàgines signat per un investigador de la URV. A cada número anem ampliant i millorant els continguts de la revista. Fes-te ara subscriptor del FET a TARRAGONA per només 30 € l’any i dóna suport al periodisme de qualitat. D’altra banda, si estàs interessat en aconseguir la revista 16, posa’t en contacte amb el FET a través del correu redaccio@fetatarragona.cat

Portada del número 16 de la revista, que va dedicar el dossier a posar en valor el talent de la gent de la universitat de Tarragona. Foto: DAVID OLIETE
Portada del número 16 de la revista, que va dedicar el dossier a posar en valor el talent de la gent de la universitat de Tarragona. Foto: DAVID OLIETE
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here