22.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

Tots els camins porten a Tàrraco

Reconstrucció virtual de les restes del circ i d'una cursa de carros al damunt de l'actual Plaça de la Font de Tarragona (Fotografia: Pepo Segura. Restitució i fotomuntatge: Ferran Gris / SETOPANT)
Reconstrucció virtual de les restes del circ i d’una cursa de carros al damunt de l’actual Plaça de la Font. (Fotografia: Pepo Segura. Restitució i fotomuntatge: Ferran Gris / SETOPANT)

En aquest món actual globalitzat i sotmès a la tirania de la immediatesa i la superficialitat consumista, on tot passa massa ràpid i es resumeixen fets de gran trascendència en una piulada, guanya cada cop més valor recordar els orígens. No oblidar d’on venim ens ajuda a conèixer millor qui som i afrontar amb menys angoixa el futur d’aquest planeta que cada cop ens costa més desxifrar.

 

En aquest sentit, l’estudi de la història pot tenir fins i tot efectes balsàmics, ja que ajuda a relativitzar problemes que ens semblen, equivocadament, molt greus. Res és nou i tot està inventat, podria ser una de les primeres reflexions d’aquest exercici introspectiu que viurà aquesta setmana un bon exemple a Tarragona, amb motiu de la celebració, entre dimecres i divendres, del 3er Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, organitzat per la Fundació Privada Mútua Catalana, dins el marc de la Tarraco Biennal.

 

Seguint la tesi indiscutible que l’Imperi romà és el bressol de la nostra civilizació, un centenar d’investigadors d’arreu del món debatran, amb les troballes arqueològiques com a base, sobre temes tan actuals com el culte dels aficionats als esportistes d’elit, convertits en herois i mites; la glòria del triomf; la utilització, per part del poder, de l’esport de masses com a opi del poble o el populisme i la demagògia com a estratègia política dels més rics (com ara l’inefable Donald Trump) per perpetuar l’statu quo (no per casualitat, escrit encara en llatí).

 

Les ponències i conferències previstes, algunes d’elles obertes al públic en general, giraran al voltant del circ romà, les curses de carros que s’hi feien i la simbologia de les competicions i els jocs a la societat de l’època. No s’al·ludirà directament a Messi, però quan es parli de les fortunes que guanyaven els aurigues (conductors dels carros) i de les passions que aixecaven entre els seus seguidors, serà difícil no pensar-hi. I el mateix esdevindrà quan s’expliquin les darreres troballes sobre les rivalitats gairebé a vida o mort entre les aficions dels equips que hi competien, diferenciats pels seus colors.

El ‘Fet’ s’afegeix a la celebració a la ciutat del tercer Congrés Internacional d’Arqueologia, dedicat als circs romans

Dins d’aquest context, el circ de Tàrraco tindrà un paper lògicament protagonista. Es farà una síntesi de tots els treballs de recerca realitzats fins ara, al temps que es presentarà el Pla Director que ha de regir els projectes futurs per avançar en la seva museïtzació i integració en l’entorn urbà de la Part Alta.

 

També es recordarà i destacarà que és un circ únic en el món romà per la conservació de la seva estructura original, de fa dos mil anys, que encara roman sota la ciutat moderna, formant part de l’interior d’habitatges, restaurants i altres establiments públics.

 

El FET A TARRAGONA s’hi ha afegit a aquest moment de referència internacional i ha dedicat a l’emblemàtic edifici de la ciutat un reportatge de la revista de novembre i desembre i el fascicle número 5 del col·leccionable sobre els monuments locals declarats Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000.

 

A aquesta darrera publicació pertanyen les imatges que acompanyen l’article, en una nova mostra del treball únic, amb restitucions virtuals i infografies inèdites, que estan fent l’equip d’arqueòlegs de la URV, dirigits pels catedràtics Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar.

 

Els fascicles es lliuren de forma gratuïta amb la revista del FET, que es pot trobar a la Llibreria de la Rambla, La Capona, L’Adserà i Cal Matias, al Serrallo. També us podeu fer subscriptors aquí i rebreu les dues publicacions còmodament a casa.

 

Si encara no participeu a aquest projecte que combina periodisme, cultura i història, ara és el moment de fer-ho aprofitant que aquesta setmana, més que mai, i amb el circ romà com a referent, tots els camins portaran a Tàrraco.

Infografia en 3D del Fòrum Provincial de Tàrraco, amb el temple d'August a la zona més alta, la gran Plaça de Representació a sota i el circ, a la tercera terrassa. Els tres espais estaven comunicats per permetre el pas de les autoritats els dies de Jocs que coincidien amb les reunions anuals del Consell de la Província Hispània Citerior. (Ferran Gris / SETOPANT)
Infografia en 3D del Fòrum Provincial de Tàrraco, amb el temple d’August a la zona més alta, la gran Plaça de Representació a sota i el circ, a la tercera terrassa. Els tres espais estaven comunicats per permetre el pas de les autoritats els dies de Jocs que coincidien amb les reunions anuals del Consell de la Província Hispània Citerior. (Ferran Gris / SETOPANT)
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here