21.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 22, 2024

El batec de Torreforta

Una de les activitats amb nens que s’organitzen a la biblioteca de Torreforta. Foto: DAVID OLIETE.

La Biblioteca pública de Torreforta genera un doble sentiment. D’una banda, l’orgull per una tasca magistral d’integració. En una àrea demogràficament i socialment complexa, s’ha convertit en un punt de referència de la zona de Ponent. De l’altra banda, la vergonya: l’única biblioteca municipal de la ciutat ocupa un espai reduït i obsolet i funciona al marge del departament de cultura de l’Ajuntament.

 

Per a l’Aya Haouikmat ja és tota una rutina: cada tarda, quan sona el timbre que indica la fi del dia a l’escola, se’n va, acompanyada de la seva mare, cap al lloc que amb el pas dels mesos ha acabat sent una mica casa seva: la Biblioteca de Torreforta. L’Aya té nou anys, és catalana i és filla d’una família marroquina instal·lada, des de feia força temps, a Alcover. Fa mig any, però, van traslladar-se a Torreforta i la biblioteca es va convertir en l’ambient ideal perquè, fora de les parets de la seva llar, l’Aya se sentís com a casa.

 

“Al setembre, poc després d’entrar a l’escola, els amics em van preguntar si anava al centre. No sabia ni de què em parlaven”, diu. Quan l’hi van explicar, la nena, que cursa quart de Primària, no va dubtar gens d’anar-hi. “Vaig venir amb les meves amigues del col·legi a fer els deures i a jugar a l’ordinador”, confessa. Pocs dies després, una de les treballadores de la biblioteca va convèncer la seva mare d’apuntar la nena a una de les activitats gratuïtes de foment de la lectura. “M’encanta perquè aquí he fet les meves millors amigues”, diu, alegre. “Els meus pares estan molt contents perquè ens ensenyen a llegir bé, i això és molt important”, narra la nena quan li pregunten l’opinió dels seus familiars. De fet, els pares també són usuaris de la biblioteca i hi van acompanyats de la seva filla petita, de set anys.

 

LA BIBLIOTECA DEL BARRI ÉS UN PUNT DE REFERÈNCIA CULTURAL I COHESIÓ SOCIAL

 

La Manuela Correa va néixer a Colòmbia, però quan tenia un any, la seva família es va traslladar a viure als Pallaresos fins que, el 2010, es va establir de manera definitiva a Torreforta. Ara ja ha encaminat els seus estudis: cursa primer de Batxillerat i té molt clar que vol estudiar Periodisme. “Sóc usuària de la biblioteca, però hi vinc de manera ocasional, només quan he de fer treballs amb altres companys de l’institut, o quan vull estudiar i a casa no em puc concentrar”, explica.

(…)

Hi ha més històries particulars en aquest reportatge sobre la biblioteca de Torreforta que publiquem sencer al número 21 del FET a TARRAGONA. Llegiu aquest i altres continguts a la revista, que està a la venda a Llibreria La Capona, Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà i Cal Matias (Serrallo), i que porta de regal una publicació de 20 pàgines amb grans fotografies de l’Amfiteatre, dins del col·leccionable dedicat al Patrimoni Mundial.

Coberta de la publicació de 20 pàgines dedicada a l’Amfiteatre, que va de regal amb el número 21 del FET a TARRAGONA.
Gerard Recasens
Gerard Recasens
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here