30.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

L’altra cara de la ciutat

Trobada organitzada pel col·lectiu Resistència Bandera Negra al barri de Torreforta. Foto: DAVID OLIETE

“Us convido a fer una mica d’antropòlegs”, diu Toni Carmona. S’adreça a un grup de persones amb càmeres de fotos penjades al coll. Som davant la Torre Forta, a punt de començar una ruta fotogràfica per aquella zona de la ciutat. La missió? Mostrar la cara B de Tarragona.

 

Una quinzena de persones han respost a la crida del col·lectiu Resistència Bandera Negra. Però, tot i el nom, no són pirates arquetípics, d’aquells amb cames de fusta i un pegat a l’ull. La majoria són incansables instagramers, que l’únic que disparen és l’objectiu. Els identifiquen les càmeres que porten al coll, i les ganes inequívoques de començar un passeig fotogràfic que els portarà a descobrir la Tarragona ignorada.

 

Racons d’aquells que no surten mai enlloc: ni a la premsa, ni a les exposicions, ni tan sols a les converses. Racons moltes vegades invisibles, fins i tot, per a la gent que hi viu, cansada de passar-hi pel davant sense parar-ne esment. Portes, balcons, edificis… Singulars o anodins, tant hi fa. Paisatges urbans, humans i naturals. Tots ells presents, reals i tangibles, però transparents als ulls acostumats a mirar però no a veure.

El col·lectiu Bandera Negra vol fer visibles espais i racons que no surten mai enlloc

Descobrir aquests indrets i la seva gent i fer-los visibles per a tothom és el repte del projecte Tarragona Cara B, el primer que ha emprès el col·lectiu Resistència Bandera Negra. Al seu web, aquesta associació, nascuda tot just fa un any, manifesta que la seva voluntat és induir a la resistència a través de la cultura. Voluntat social i cultural, tot en un.

 

I aquest objectiu fundacional s’ha començat a concretar en un projecte que combina fotografia, esperit antropològic i descoberta. “D’entrada teníem moltes idees: fer vídeos documentals, grafitis… Però de seguida el que va agafar més força va ser la fotografia”, explica Toni Carmona. Ell és un dels socis fundadors del col·lectiu. Me’n parla mentre fem un vermut a la terrassa interior del bar La Rosa, on –sembla que el consens és ampli– es fan les millors tripes de Torreforta.

Una imatge del projecte ‘Cara B’ a Sant Salvador. Foto: Toni Carmona

Eva Martí sembla ser d’aquesta idea. Intervé a la conversa de tant en tant, mentre suca amb delit la salsa de color caramel. Ella també forma part de Resistència Bandera Negra des del seu naixement. Amb el Toni es coneixen de la feina a Repsol i de la seva implicació al Sindicat de Treballadors, l’STR. Però, a banda d’aquestes contingències, també els uneix la inquietud cultural i les ganes de canviar el món, o almenys de fer-lo una mica més païble.

 

“El 2 de gener del 2015 es va estrenar l’associació”, m’expliquen. “Segurament ho vam celebrar fent unes copes”. En aquell moment primigeni, el col·lectiu tenia quatre socis: a més del Toni i l’Eva, hi havia Carlos López i Alba Asensio. Ben aviat el grup es va ampliar a la dotzena actual de membres.

 

El seu projecte es va començar a materialitzar al juny, quan van organitzar una primera sortida fotogràfica a Sant Salvador. “El nostre objectiu és descobrir altres parts de la ciutat, captar mirades diferents de la realitat que ens envolta”, detalla Carmona, i afegeix: “Aquest projecte també té una intenció social. No pretenem fer una crítica directa, però sí mostrar què hi ha i convidar a la reflexió”.

(…)

Així arrenca un reportatge que publiquem íntegrament al número 21 del FET a TARRAGONA amb fotografies del projecte a Sant Salvador realitzades pel col·lectiu Bandera Negra i fotografies de David Oliete a Torreforta.

La revista, que porta de regal una publicació de 20 pàgines dedicada a l’Amfiteatre, es pot trobar a LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ i CAL MATIAS (SERRALLO).

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here