Carregant ...

Descobrint la Tarragona quotidiana

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Estàtua de Richard Wagner als jardins del Camp de Mart. Foto: Ricard Lahoz

Una visita guiada per Tarragona que inclou l’accés a un pàrquing? Doncs sí. La ruta #PassejantperTGN permet descobrir un grafit mig amagat en l’entrada a l’aparcament municipal Saavedra, però també detalls de façanes de cases i convents, i històries d’estàtues, monuments i altres elements del paisatge urbà (no tan conegut) de la ciutat.

És la Tarragona quotidiana a la que no parem gaire atenció. La ciutat que va més enllà del nucli antic, de la Part Alta. Així que, tot i que el punt de trobada és la plaça del Pallol, de seguida sortim de muralles. Julio Villar, de l’empresa Argos Serveis Culturals, és el nostre guia. La primera parada pot semblar poc original -el portal del Roser- però les explicacions de l’historiador provoquen curiositat i més d’una sorpresa.

Una quarantena de persones es van apuntar a la visita comentada per Julio Villar, d’Argos. Foto: Ricard Lahoz

L’itinerari ens porta fins al final dels jardins del Camp de Mart, a una estàtua que passa força desapercebuda.  Una obra dedicada a Richard Wagner realitzada per l’escultor Julio Antonio. Un projecte d’encàrrec que havia de ser de tamany enorme i que es va quedar a mig camí per l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

El passeig continua per la Via de l’Imperi, urbanitzada els anys 30 i principis del 40 i estrenada formalment coincidint amb la visita del ministre italià d’Afers Estrangers comte Ciano a Tarragona per inaugurar l’estàtua d’August, regalada pel dictador Mussolini. “Ara és un passeig bonic, net de la ferum feixista”, apunta el guia. A la mateixa via, la Casa Ximenis, obra de Jujol en la “transició del Modernisme al Noucentisme”, amb detalls deliciosos com la barana-balcó. I a l’altra banda del carrer, el mural dedicat als Nanos Vells de la ciutat que ofereix alegria i color a l’accés al pàrquing.

Detall de la barana-balcó de Casa Ximenis, obra de Jujol. Foto: Ricard Lahoz

La visita avança pel carrer d’Assalt -gairebé sempre lliure de turistes- per aturar-se davant el convent dels Carmelites, i desemboca a la Rambla, on descobrim històries i detalls d’elements urbans més coneguts pels tarragonins: el monument als Herois de 1811, l’estàtua de l’avi Virgili, Casa Salas i el Balcó del Mediterrani. El fi de la passejada en un matí de dissabte d’hivern assolellat és el rellotge de sol del passeig de les Palmeres, aquell que tenim al davant quan baixem cap a l’amfiteatre. Hi llegim les hores en números romans i una inscripció que afirma: “Sol, si tu et quedes aquí, Tarragona s’encén d’amor”.

Façana del convent dels pares Carmelites, al carrer d’Assalt, obra de Pau Monguió. Foto: Ricard Lahoz

Així acaba un recorregut comentat per alguns dels 52 indrets de la ciutat seleccionats pels seguidors d’Instagram al llarg de l’any passat. Una iniciativa de Tarragona Cultura, coordinada per Rosa Comes, amb la voluntat de donar a conèixer elements urbans amb què ens topem habitualment passejant per la ciutat. Del “mapa col·lectiu” configurat a través de les xarxes socials, ha sorgit la visita que ja s’ha realitzat en dues ocasions i que ha tingut una gran resposta amb l’assistència de prop d’un centenar de persones. N’hi ha una tercera, de programada pel dissabte 25 de març. I sinó, com alternativa, dissenyeu-vos les vostres pròpies rutes fins a completar els 52 punts del mapa.

Mural al pàrquing Saavedra, obra de Gasic Painter l’any 2015, dedicat als Nanos Vells. Foto: Ricard Lahoz


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *