25.2 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 19, 2024

Aprenents del segle XXI

Laura Martínez, alumna de l’Institut Pere Martell, fent pràctiques de soldadura.  Foto: David Oliete

A l’Institut Comte de Rius “vam començar a impartir formació en alternança cap al 2008”, recorda el seu coordinador d’FP, Oriol Vernet, “i fa quatre anys que oferim Formació Professional Dual als nostres alumnes”. En un inici només feien Química Industrial, mentre que ara tenen fins a nou títols agrupats en diferents sectors: petroquímic, químic, energia nuclear, manteniment elèctric instrumentista i fabricació mecànica. Fins i tot posen a disposició dels alumnes una FP Dual transnacional, amb BASF, en què els titulats se’n van a treballar a Ludwigshafen (Alemanya). “En dos cursos i mig, els alumnes tenen la titulació espanyola i l’alemanya”, apunta el director del centre, Narcís Almena.

 

A l’Institut Pere Martell la situació és similar, i l’any 2009 van començar amb la formació en alternança. Una modalitat formativa que va sorgir de la necessitat de l’Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona (AEST) d’incorporar professionals degudament preparats. Així ho recorda el director del centre, Àngel L. Miguel: “Des de llavors hem doblat el nombre de programes que oferim, de quatre a vuit”. Titulacions que van des de la impressió gràfica fins a les estacions de tractament d’aigua, passant pel manteniment electromecànic o els sistemes de telecomunicacions i informàtics.

 

Laura Martínez té vint-i-quatre anys i actualment és alumna de 1r del Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) en Prevenció de Riscos a l’Institut Pere Martell de Tarragona. Abans va fer el grau en Relacions Laborals a la URV i, un cop finalitzat, va treballar durant vuit mesos en una empresa d’automoció. “Estava a la vora de la tècnica de prevenció de la companyia, i la seva tasca em va semblar interessant”, recorda. En aquest punt, i amb la intenció de continuar la seva formació per aquest camí, se li va plantejar el dilema: o bé podia cursar el màster o bé un cicle de grau superior. “De la universitat, que tenia molt recent, recordava fer molta teoria. De fet, quan anava a buscar feina sempre em deien que no tenia experiència”, explica. Per això, finalment es va decantar per la Dual, ja que amb aquesta modalitat d’FP “comences a fer pràctiques des del principi, i volia provar realment què és dedicar-se a la prevenció de riscos, no només estudiar-ho”.

(…)

Ferran Ramos, a la dreta, acompanyat d’un tècnic de Repsol. Foto: Ricard Lahoz

La història de Ferran Ramos és lleugerament diferent. Ell té només vint anys i estudia 2n del CFGS Dual en Mecatrònica Industrial, també al Pere Martell. Després d’haver assolit un Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) de Manteniment Electromecànic a l’INS Flix, i d’unes pràctiques a la Central Nuclear d’Ascó, va fer el curs d’accés al grau superior per continuar amb la seva formació. De l’FP Dual troba “molt positiu compaginar estudis amb l’estada a l’empresa, així estem més al dia del món empresarial i agafem experiència”. Ara fa pràctiques a Repsol, on observa “situacions que en altres llocs no podria veure, i cada dia n’aprenc alguna cosa”. En concret, treballa amb equips que fan el manteniment de la maquinària per evitar que falli i per corregir errors quan deixa de funcionar. A més, destaca que “a les pràctiques em fan participar, tenen ganes que aprengui, i això s’agraeix molt”.

(…)

Sonia Estévez, de vint-i-quatre anys, és de 2n del CFGS Dual en Química Industrial al Comte de Rius. “Sempre m’han anat bé les ciències”, comenta, i després de fer el Batxillerat Científic va començar el grau d’Administració i Direcció d’Empreses, que va deixar penjat per motius personals. Després de treballar durant un temps, va decidir tornar a estudiar i va optar pel CFGS de Laboratori de Diagnòstic Clínic. A partir d’aquí, i continuant amb la idea de fer molta pràctica i aconseguir una bona incorporació al món laboral, es va decidir pel curs en Química Industrial. “Hi havia molta demanda i em pensava que no hi entraria, però sí!”, rememora. Durant el primer curs va compaginar els estudis amb una feina a mitja jornada en una botiga de roba, però ara ja fa pràctiques a Dow i ha deixat la feina al comerç per centrar-se totalment en la seva formació. “Les pràctiques són una experiència molt grata, perquè des de l’empresa veus com inverteixen en tu, notes que volen que ho entenguis tot”, detalla. “No tenia experiència en la indústria i a Dow em sento part de la plantilla”, assegura.

(…)

Aquestes són algunes de les històries de joves en procés de Formació Professional Dual que apareixen al reportatge que publiquem íntegrament al número 21 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA ADSERÀ i CAL MATIAS (SERRALLO).

Sònia Estévez fa pràctiques a la planta de Dow. Foto: David Oliete
Laia Poblado
Laia Poblado
Comunicadora audiovisual
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here