22.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 25, 2024

Homenatge a Pere Godall i a la Lleva del Biberó

Pere Godall amb la seva filla Mary-Carmen, a la manifestació de l’Onze de Setembre de 2016 a la Rambla Nova de Tarragona. Foto: Ricard Lahoz

Pere Godall ens ha deixat als 96 anys. Qui va ser president de l’agrupació de supervivents de la Lleva del Biberó ha mort després d’una vida entregada a la música i a recordar la memòria històrica de la guerra civil. L’últim dia que el vaig veure va ser al programa ‘Trinxeres’ de TV3, donant testimoni de la Batalla de l’Ebre des de la serra de Pàndols, on no hi havia deixat d’anar cada 25 de juliol.

 

Aquest és l’article que vaig publicar fa tres anys (juny de 2014) al FET a TARRAGONA amb motiu de la presentació del seu llibre de memòries.

 

“Aprendre sense que níngú m’ensenyi”. Aquesta és una de les maneres d’encarar la vida de Pere Godall, un tarragoní de 93 anys que va formar part de la Lleva del Biberó, aquells nois de només 17 o 18 anys que van ser cridats a files per lluitar en el bàndol republicà a la Batalla de l’Ebre. La dura experiència de la Guerra Civil és, precisament, un dels elements més valorats del llibre de memòries ‘Una vida per recordar’ que ha escrit la seva néta Fàtima Pizà Godall.

 

President de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41, Godall ha volgut deixar constància per escrit de la seva vida intensa, que va del malson de la guerra a la passió per la música. Un home i un piano a la portada del llibre ens obren les portes a gairebé un segle d’històries i anècdotes, on també tenen un protagonisme especial la família i la seva feina en l’àmbit de la banca.

 

En la presentació de llibre, a la sala d’actes del Museu d’Art Modern, Pere Godall desprén el seu optimisme de sempre, les seves “ganes de viure i de gaudir”. Les seves paraules aixequen moments d’emoció i llargs aplaudiments. “Tinc ganes de viure”, confessa l’home que es va escapar de miracle de “la degradació” que representa una guerra.

Pere Godall amb la seva néta i el president de la Diputació, Josep Poblet, el dia de la presentació del llibre.

El llibre parla de la vida. Un homenatge a les generacions passades, presents i futures, en paraules de l’autora. “L’última gran batalla de Pere Godall -expressa Josep Poblet, president de la Diputació- és escriure aquest llibre i no sentir-se vençut”. I és que aquest tarragoní enamorat de la música i de la seva ciutat representa una generació que tenia motius per a la rancúnia i la venjança i va optar per afrontar la vida amb més intensitat que cap altra. Es desprén a les pàgines de les seves memòries. El retrat d’una època que resulta imprescindible no oblidar.

 

D’ALTRA BANDA,  PERE GODALL VA SER UN DELS PROTAGONISTES DEL REPORTATGE ‘ELS NENS DE LA REPÚBLICA’ PUBLICAT AL NÚMERO 17 DE LA REVISTA ‘FET A TARRAGONA’ I SIGNAT PER ALBERT OLLÉS:

http://wp.me/p3IeqO-6mK

Pere Godall, el segon per la dreta, amb altres tres tarragonins que van viure la República. Foto: Agustí Arévalo.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Pere Godall va ser durant uns anys professor meu de piano, jo devia tenir dotze o tretze anys. Venia a casa a fer-me classes i el recordo sempre amb la seva amable fesomia.
    La música l’ha acompanyat sempre i espero que la retrobi i l’acompanyi allà al cel dels artistes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here