15.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

L’adéu a una dècada amb carpa

Els paradistes fan aquesta setmana el trasllat de la carpa al nou Mercat. Foto: Carla Clúa

La Paqui Millan fa 25 anys que és paradista al Mercat Central de Tarragona. Regenta una petita parada de pesca salada. O, millor dit, regentava: ha decidit no traspassar el seu negoci al nou Mercat davant les condicions poc favorables que se li proposaven. “Em falten tres anys per jubilar-me, no puc anar al Mercat nou i tornar a començar a hores d’ara”, em diu, mentre embossa un dels darrers filets de bacallà salat que li queda. Ara, haurà de buscar feina en algun altre lloc del sector, però encara no ho té clar. El que sí que sap és que si hagués sabut que la carpa duraria deu anys, no s’hi hauria traslladat.

 

I de fet, no és l’única. Passejant per la carpa en les seves darreres hores de vida, es respira una barreja de desencís, il·lusió, esperança i neguit. El que els paradistes porten esperant des de fa deu anys està a punt d’arribar. Això sí, molt més tard del que els van prometre. La carnisseria Bertran, que sí que seguirà amb el negoci al renovat Mercat, reconeix que el reben amb il·lusió, però molts paradistes “estan espantats perquè suposa una gran inversió”.

AL MERCAT ES RESPIRA UNA BARREJA D’ESPERANÇA I NEGUIT DAVANT LA NOVA ETAPA

Durant aquests darrers dies, centenars de tarragonins s’han apropat fins a la carpa per fer les seves últimes compres abans del trasllat i acomiadar l’espai amb què han compartit deu anys. El ritme frenètic de les darreres hores i l’ambient actiu del recinte contrastava, però, amb algunes parades que ja estaven tancades. Tendals abaixats, cartells informatius i paradistes que es disculpen per tenir poca oferta. De fons, però, encara el so dels obrers posant a punt el nou recinte.

 

Una de les paradistes que també ha decidit no seguir a les noves instal·lacions és Pepita Pérez, de Fruites i Verdures Magí. El seu cas encara és més desafortunat: va reformar la seva parada al Mercat poc abans que decidissin tirar-ho tot a terra i remodelar el recinte. “Tot el desembors que va suposar arreglar la parada s’ha esfumat”, es lamenta. Ara es planteja començar una nova vida fins que li arribi la jubilació, però amb algunes limitacions: “No puc vendre la meva parada, perquè el que demanen és desorbitat i ningú vol pagar-ho”.

Els clients han aprofitat els últims dies de la carpa del mercat abans del trasllat. Foto: Carla Clúa

Però no tot són llàgrimes. Paquita Sánchez és pastissera i fa 38 anys que té una parada al Mercat Central. Tot i que lamenta no haver pogut provar les noves instal·lacions i haver disposat de més temps per preparar el trasllat, es manté optimista: “Crec que el Mercat suposarà més vendes i afavorirà l’entorn”. Segons la paradista, tenir una major infraestructura i uns horaris amplis permetrà que persones que treballen o viuen fora puguin accedir al Mercat i “descobrir” els seus productes.

MARIA VIRGILI: “EL MERCAT ÉS UN BÉ DE TOTA LA CIUTADANIA”

La presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central, Maria Virgili, està esperançada i il·lusionada davant la nova etapa. Tot i que reconeix que l’espera ha sigut excessivament llarga, creu que el nou Mercat serà una gran aposta per la ciutat. Davant la polèmica amb els nous i ampliats horaris, Virgili sosté que són “imprescindibles” davant les noves rutines de compra dels usuaris: “És absolutament necessari obrir a la tarda, si no és impossible”. La presidenta, que també regenta una parada al Mercat, sosté que el més important és mantenir un compromís amb el client, ja que “el Mercat és un bé no tan sols municipal, sinó de tota la ciutadania”.

 

I és que el client és l’element essencial. Una consumidora habitual del Mercat Central, Carme Pereira, es mostra emocionada davant la idea d’estrenar recinte, però reconeix que recordarà amb nostàlgia aquests deu anys a la carpa: “Aquest mercat provisional ha sigut molt més familiar i proper que l’anterior”. En la mateixa idea recau Josep Sans, un consumidor més esporàdic. “Amb l’arribada d’un supermercat i l’ampliació de l’espai, el Mercat Central es convertirà en una macrosuperfície i perdrà l’encant d’abans”, es lamenta.

ALGUNS PARADISTES S’ACOMIADEN PER SEMPRE DE LA PROFESSIÓ

La carpa de la plaça Corsini que ha servit de mercat durant una dècada ha tancat les seves portes. Amb ella, però, també ho han fet alguns paradistes, que no només s’acomiaden del recinte, sinó que s’acomiaden, per sempre, de la seva professió. Aquesta setmana els que continuen fan el trasllat a les noves instal·lacions, i el proper dijous el nou Mercat Central obrirà per primer cop les seves portes. Comença una nova i anhelada etapa, que s’espera que vingui farcida d’èxit. Paradistes i clients ja estan a punt. Ho estarà el Mercat?

Algunes parades ja tenien el tendal abaixat durant els darrers dies. Foto: Carla Clúa
Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here