15.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Una façana litoral reinventada

Obres per construir la passarel·la al passeig marítim, a l’alçada de la platja del Miracle. Foto: Ricard Lahoz

Al tram del passeig marítim davant la platja del Miracle ja no poden aparcar els cotxes. Tot un símptoma del que vindrà. Les tanques, els camions, les excavadores i els operaris han pres bona part de la via, han modificat els carrils de circulació i han expulsat els vehicles que fins fa poc hi estacionaven. El tros de mur enderrocat, el que separa la ciutat del ‘territori ADIF’, és una metàfora del nou temps que aviat arribarà a Tarragona.

 

Les obres de la passarel·la que unirà el passeig marítim amb el centre de la ciutat ja són ben visibles en el camí que ha de culminar d’aquí un any. Deixant de banda possibles debats sobre el disseny o l’impacte visual de la infraestructura, m’atreveixo a dir que el 2018 serà un any que transformarà profundament la vida de Tarragona.

“La passarel·la canviarà la vida de Tarragona i connectarà dos símbols: el Balcó i el Mediterrani”

El pont o passera que està construint l’Autoritat Portuària és una obra que guanyarà rellevància amb el pas dels anys. Quan s’obri, modificarà el comportament i el trànsit de persones (tarragonins i forasters afamats de mar i platja), perquè permetrà la connexió ràpida i còmoda de dos símbols de la ciutat, ara allunyats: el Balcó i el Mediterrani. Mirat amb perspectiva, d’aquí unes dècades gairebé tothom reconeixerà les noves oportunitats que haurà generat la infraestructura.

 

Igual que ara, analitzat amb la perspectiva de trenta anys, es veu l’impacte positiu que va tenir a mitjans dels anys vuitanta decidir obrir a la ciutat el Moll de Costa i transformar els vells magatzems de mercaderies (els tinglados i refugis) en espais culturals i socials.

“Tindrà un impacte positiu, equiparable a l’obertura del Moll de Costa fa trenta anys”

Al número 22 de la revista FET a TARRAGONA, fem un repàs amb diversos testimonis i nombroses fotografies d’abans (Arxiu i Museu del Port) i d’ara (David Oliete) als canvis que ha viscut la façana litoral que va del riu a la plaça dels Carros. Ha estat un procés que ha permès passar d’uns molls industrials i pesquers a un passeig per al lleure, l’esport i la cultura.

 

Ara, la transformació del litoral tarragoní avança cap a l’est, cap a Llevant. I la construcció de la passarel·la i la remodelació del passeig marítim (amb carrils exclusius per a corredors, patinadors i ciclistes) culminaran l’apropament del territori portuari amb la ciutat.

Aspecte del passeig del Moll de Costa els anys noranta. Foto: Manel Caro. Arxiu Port de Tarragona.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here