17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

L’aixeta que dona vida al Mediterrani

Foto cedida per l’Obra Social ‘La Caixa’.

Una aixeta situada estratègicament a l’estret de Gibraltar ens dona la benvinguda. L’aixeta, sempre oberta, aporta cada dia al Mediterrani l’equivalent  a dos milions de piscines olímpiques. Som davant una maqueta. La primera imatge i la primera dada de la visita impressionen. Així comença un recorregut únic i singular pel nostre “mar enmig de terres” i per la relació que hi tenim els humans.

 

Al CaixaForum Tarragona s’ha instal·lat Mediterrani, una exposició que vol divulgar els coneixements científics  i conscienciar la societat en la importància de preservar la biodiversitat del segon mar interior més gran del món. Textos, peces i interactius -col·locats en unes estructures en forma d’onades repartides per tot l’espai-  ajuden els visitants a descobrir aspectes biològics i geològics del mar i els programes de recerca que s’hi estan realitzant.

 

A l’exposició trobem mòduls que ens permeten saber si un objecte sura més en aigua dolça o salada; comprovar les diverses temperatures de les aigües del Mediterrani; veure la sorra de 16 platges i poder-ne tocar les del delta de l’Ebre, Barcelona, Palma de Mallorca i Grècia per apreciar-ne les diferències; entendre la importància de la planta posidònia (que no una alga) per conservar el fons marí; sentir els sons dels cetacis; i observar un robot submarí capaç de baixar a dos mil metres de profunditat.

Exposició al CaixaForum Tarragona per divulgar avenços científics i preservar la rica biodiversitat del mar

La mostra planteja espais per a la reflexió: el problema dels metalls pesants i com afecten als peixos, les espècies en perill d’extinció, la sobrepesca de la tonyina i el paper fonamental de la ciència a través d’infraestructures com la del laboratori OBSEA, observatori experimental de la Universitat Politècnica de Catalunya i el Consell Superior d’Investigacions Cinetífiques.

 

Es tracta d’una magnífica exposició que neix al CosmoCaixa de Barcelona i que ara arriba a Tarragona per acompanyar-nos aquesta primavera i estiu, fins al 30 de juliol, al centre cultural del carrer Colom. Segur que els de l’Obra Social ‘La Caixa’ l’havien programat en aquestes dates amb molta antelació a Tarragona per fer-la coincidir amb els Jocs Mediterranis. Llàstima de l’ajornament.

 

La mostra té com a complement la realització de visites guiades i diverses activitats: els cicles de conferències ‘Mediterrani: cuina i ciència’ i ‘El Mediterrani com no l’hem conegut’, i també actes destinats al públic familiar. Aquesta Setmana Santa, per cert, obre tots els dies en horari habitual: els feiners, de 9 a 21 h. i el cap de setmana i festius d’11 a 14 h i de 16 a 21 h.

Foto cedida per l’Obra Social ‘La Caixa’.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here