27.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 9, 2024

Tarragona, a vista d’acrobàcies

Cástor Fantoba, pilot de l’equip d’acrobàcies que patrocina Repsol i amb un palmarès internacional espectacular. Foto: cedida per Bravo 3

A l’altra banda del telèfon, una veu greu transmet seguretat. Parla de la seva professió amb il·lusió, confiança i passió. Cástor Fantoba (Pamplona, 1966) no sembla un pilot d’avions d’acrobàcies.

 

“El nostre programa de vol per l’espectacle és impressionant”, avança. Aquest dissabte al migdia, Fantoba serà un dels protagonistes de l’exhibició aèria que es podrà veure al Balcó del Mediterrani i la Platja del Miracle. L’acte, amb els pilots de l’equip Bravo 3, és organitzat pel Patronat Municipal d’Esports i Repsol, i fa anys que s’ha consolidat entre l’agenda tarragonina sumant cinc edicions consecutives.

 

“Esdeveniments com aquests, els gaudeixen tant els espectadors com els propis pilots”, afegeix. L’espectacle aeri comptarà amb dos avions: un d’ells el pilota Fantoba, i l’altre el seu company Juan Velarde. A Cástor no li tremola la veu: “La improvisació no té cabuda en la nostra feina: tenim previst realitzar una vintena de figures, a una velocitat superior als 300 quilòmetres per hora”.

CÁSTOR FANTOBA ÉS UN DELS PILOTS DE L’EXHIBICIÓ AÈRIA D’AQUEST DISSABTE

Entre tecnicismes i noms de les acrobàcies, Fantoba s’atura i dóna pas al nen que estiuejava a Tarragona. “Saps que jo mai vaig pensar en ser pilot?”, reflexiona. “Un seguit de casualitats i d’amistats m’han conduit a un camí que mai vaig imaginar: en el meu cas, la vocació m’ha trobat a mi en lloc de ser a l’inrevés”, afegeix. Riu quan li pregunto si només coneix Tarragona des de la cabina d’una avioneta. “És curiós, jo de petit estiuejava aquí i no hi havia tornat fins a aquestes exhibicions”. “És una ciutat fantàstica que m’encanta. El seu nucli antic és el meu racó perfecte”, se sincera.

 

Fantoba compta amb un dels palmarès més envejats del panorama internacional. Ha estat 6 vegades campió d’Espanya de vol acrobàtic, guanyador de la Copa d’Europa 2014-15, dos cops medallista de bronze mundial (2015 i 2016) i, al llarg de la seva trajectòria, suma més d’una quarantena de medalles. “Una exhibició et dóna més llibertat que una competició: ho gaudeixes moltíssim”, conclou.

Els dos avions que participaran aquest dissabte a l’exhibició aèria de Tarragona. Foto: cedida per Bravo 3

Es tracta d’un espectacle visual al qual el públic tarragoní cada vegada està més acostumat. “L’assistència de públic és superior any rere any, de manera que espero que aquest recolzament continuï en línia ascendent”, valora. L’exhibició tindrà una hora de durada, de 12:30 a 13:30h, i és un dels esdevenimentsmés curiosos que es poden veure a la zona. “Espero que faci un dia fantàstic perquè tot surti rodó”, diu. L’any passat, la jornada de l’exhibició es va veure condicionada per uns núvols més baixos de l’habitual que van obligar als pilots a reduir l’alçada prevista i, d’aquesta manera, a fer una actuació “una mica menys espectacular del que volíem”, segons Fantoba.

FANTOBA, D’ORIGEN NAVARRÉS, VENIA DE NEN A PASSAR L’ESTIU A TARRAGONA

“Després de Tarragona, em centraré en preparar el Campionat del Món que se celebra al setembre a Sud-Àfrica”, avança. Li pregunto per les seves aspiracions, i em torna a respondre amb seguretat abans que acabi de formular la pregunta. “L’or. Em cal preparació, concentració i sort”, respon.

 

L’equip Bravo 3 de Repsol el formen tres pilots. Fantoba i Velarde lluiran des del cel tarragoní, i Anselmo Gámez aproparà al públic la major informació i dinamisme possible com a speaker de l’acte, tal i com ja va fer el 2016. “Volem gaudir i sorprendre, i tots aportem el nostre granet de sorra per fer-ho possible”, afegeix.

L’equip format pels tres pilots: Fantoba, Velarde i Gámez. Foto: cedida per Bravo 3

El poc coneixement general del públic sobre els vols acrobàtics i les exhibicions aèries implica, de vegades, la instauració de tòpics irreals. “Aquestes actuacions no donen per viure d’això”, explica. “Jo sóc enginyer aeronàutic i comandant d’un Boeing, suplemento el meu treball amb aquesta modalitat”, raona el Cástor. Fa una pausa llarga. “El que guanyem amb aquests esdeveniments ho invertim en costejar els entrenaments, que ens els hem de pagar nosaltres. I crec que ha de ser així, i hauria de ser-ho a totes les disciplines”, matisa convençut.

 

Una exhibició aèria no són només uns avions que es desplacen a ritme de vertigen fent acrobàcies inversemblants a l’aire: també són petites històries com la del nen navarrès que es perdia pels racons de Tarragona als estius i que aquest dissabte redescobrirà la ciutat romana a vista d’ocell.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here