23.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

Nua: Una arquitectura sostenible i amb memòria

La Maria, el Ferran i l’Arnau, els tres components de l’estudi d’arquitectura Nua, a la baixada de Toro. Foto: Josep Ardila

Diuen que el mar és una font d’inspiració, i el mar és, precisament, el teló de fons de Nua Arquitectures, un projecte empresarial de tres joves tarragonins que creuen que l’arquitectura “és un servei públic”. A ells el mar els proporciona llum i els ajuda a mirar més enllà. De fet, el veuen cada dia des del seu despatx, situat a la baixada de Toro, a tocar del Balcó del Mediterrani. La Maria, l’Arnau i el Ferran treballen per fer una arquitectura “sostenible amb l’entorn i respectable amb la memòria”. És la seva màxima. “La nostra activitat té tres eixos: millorar la vida de les persones, millorar l’entorn i respectar la memòria dels llocs i crear projectes sostenibles amb el medi natural”, destaca l’Arnau.

 

Potser per això aquesta iniciativa, nascuda l’any 2013, serà una de les protagonistes de les II Converses al Camp de Tarragona que se celebraran al Centre de Lectura de Reus dilluns i dimarts de la setmana que ve. Els Nua seran un dels cinc col·lectius que presentaran projectes, experiències i intervencions al territori en el marc d’un fòrum de debat de dos dies organitzat per la Fundació Mútua Catalana (amb el suport de la URV i el Col·legi d’Arquitectes) amb el títol genèric de ‘Repensar la ciutat’.

 

“Vam començar de manera improvisada, al menjador de casa”, explica Arnau Tiñena. “El primer encàrrec va durar un mes, i mai es va dur a terme”, afegeix Ferran Tiñena, el seu cosí i un altre dels creadors de l’empresa. Amb Maria Rius van completar un equip multidisciplinari que és capaç d’impulsar idees molt transversals. “Les nostres formacions es complementen molt bé per poder fer projectes molt més amplis, més integrals”, explica. Ella, a més d’arquitecta, és dissenyadora gràfica. El Ferran és expert en rehabilitació, i ell i l’Arnau estan cursant un màster-doctorat en urbanisme. Tres disciplines diferents amb una mateixa formació de base, un punt de partida que només pot ser sinònim d’èxit.

L’ESTUDI DE JOVES ARQUITECTES TARRAGONINS EXPLICARÀ LES SEVES INTERVENCIONS EN UN FÒRUM DE DEBAT

Res és casual a Nua Arquitectures. Tampoc el nom de l’empresa, que està format per l’última lletra de cada un dels noms dels creadors del projecte. “També té a veure, però, amb la nostra filosofia, ja que creiem en una arquitectura sense excessos, sense coses innecessàries ni supèrflues”, destaca el Ferran. Són partidaris de l’arquitectura despullada, aquella que respon a les decisions lògiques. “De vegades només cal orientar bé la casa, això ja la fa més sostenible i eficient”.

 

Una cosa sí que és casual: l’estudi on treballen. “Vam venir a veure un despatx ubicat en aquest edifici, però ens vam enamorar del local, que era un magatzem tancat que ni tan sols es llogava”, explica el Ferran. Ells se’l van fer seu, el van rehabilitar, van dissenyar-ne el mobiliari i s’ha convertit en la seva millor carta de presentació. “Ens agrada molt que la gent vingui a veure’ns i que els agradi el nostre espai, que explica com som nosaltres i com és Nua Arquitectures”.

LES II CONVERSES AL CAMP DE TARRAGONA ABORDARAN ‘LA CIUTAT DEL SEGLE XXI’

Aquí és on, des de fa un any, aquests joves professionals estan treballant de valent per fer-se un nom a Tarragona, una ciutat que els inspira i on hi veuen moltes oportunitats. “Ens apassiona la rehabilitació, hi creiem molt, i Tarragona està plena d’espais que podrien tenir una nova oportunitat”, asseguren. El Ferran té clar que “només cal que obrim els ulls, tenim un potencial enorme”. Els agrada veure les debilitats com a oportunitats. De fet, la seva empresa ha crescut en un context de crisi econòmica, són fills de la postbombolla immobiliària, i sempre han creat projectes “amb pocs mitjans i aprofitant al màxim tots els recursos”.

 

Prefereixen rehabilitar que crear obra nova. “No té sentit anar creixent quan tenim espais buits”, diu la Maria. I la rehabilitació té un punt romàntic que els apassiona. “De vegades és molt més estimulant tornar a donar vida a un espai o un edifici que ja tenia una ànima que fer-ne un des de zero”, apunta l’Arnau. De fet, això respon a la seva filosofia de “respectar sempre que es pugui les preexistències, siguin naturals o construïdes”.

CINC COL·LECTIUS D’ARQUITECTES EXPOSARAN PROJECTES INNOVADORS AL TERRITORI

Tot i la seva curta trajectòria, a Nua Arquitectures poden dir orgullosos que els seus edificis han rebut diversos reconeixements i que han treballat en projectes força significatius per al territori. N’és un exemple el centre de distribució d’aliments de Campclar que els va encarregar Càritas i del qual vam parlar al número 12 del FET A TARRAGONA (juliol-agost del 2015). En només tres mesos, van dissenyar i construir l’edifici gràcies a l’ajut de 120 voluntaris. “Ens vam enamorar del projecte i va resultar molt intens i satisfactori. És un edifici petit amb una gran repercussió social al barri, i això ens encanta”, expliquen.

 

També és obra seva la rehabilitació de la façana de l’església de la Trinitat de la plaça del Rei de Tarragona, i ara estan treballant en la recuperació d’una part de l’edifici del teatre de Torredembarra, una “ruïna moderna” que després d’anys tancat tindrà una nova vida. I també recentment han elaborat, amb altres professionals, el pla director del Circ romà.

 

“El més important és que l’arquitectura és un servei, com l’educació o la sanitat, i al centre hi ha les persones. Que visquem en llocs còmodes i agradables diu molt del nostre benestar i estat d’ànim”.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here