27.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

En reconeixement a la gent que fa Tarraco Viva

Representació d’un enterrament a la Necròpolis Paleocristiana, a càrrec de l’associació cultural Sant Fructuós. Foto: Ricard Lahoz

Entres a la Necròpolis Paleocristiana per seguir la recreació d’un enterrament i et trobes amb un alumne de tercer de Periodisme, el Nil Morato, participant-hi amb l’associació cultural Sant Fructuós. Dues hores més tard, accedeixes al Circ romà per passejar per la Roma (o la Tàrraco) més secreta i misteriosa i hi descobreixes una companya periodista del FET, l’Anna Plaza, interpretant un magnífic paper amb el grup Thaleia.

 

Així és Tarraco Viva. El festival que fa possible la gent de Tarragona, homes i dones, joves i grans, fins i tot nens i nenes… persones de tots els àmbits professionals que ens puguem imaginar i que aporten el seu granet de sorra per fer possible el millor festival de recreació històrica. Alguns dels que hi participen ho fan, simplement, per tarragonisme; d’altres hi aboquen el seu interès per la interpretació de forma amateur. I una minoria són semiprofessionals que juguen un paper clau en els espectacles.

Josep Maria Tuset, a la dreta, en un moment de la recreació històrica de Thaleia a la volta llarga del Circ. Foto: Marga Mallol.

És el cas del Josep Maria Tuset, capaç de conduïr tres grups de 40 persones durant tres hores consecutives pel barri de les supersticions, el fetitxisme, l’encanteri, la màgia, els ungüents, els amulets, les bruixes i les prostitutes. Un Tuset formidable i una Anna Plaza convincent i enèrgica en el paper de Domitia, una dona rica que li llença tots els maleficis inimaginables al seu home i a l’amant. És la ‘Roma arcana’ que porta a Tarraco Viva el grup de reconstrucció històrica Thaleia: escenes de la vida quotidiana en la zona més fosca i amagada de la ciutat. Les fan possibles -entre les voltes del Circ- un grup ben heterogeni de persones que contagien el seu entusiasme per la història als visitants.

 

Tan entusiasme com el que expressen la quarentena llarga de membres de l’associació de Sant Frucutós a l’hora de representar l’enterrament de la nina d’ivori, la peça emblemàtica que -per cert- ocupa la portada de l’últim número del FET a TARRAGONA. La nena que rep el regal de la nina, la mare, el pare -militar abillat amb un vestit  que incorpora dues sorprenents creus gammades (en aquella època, símbol del sol)- la criada, els que confirmen la mort, els que oficien l’enterrament…. tota una magnífica representació envoltada de tombes, sarcòfags i mausoleus.

Entre tombes, la recreació de l’associació Sant Fructuós. Foto: Ricard Lahoz.

Tarraco Viva és la gent que impulsa el festival al voltant de diferents col·lectius i entitats, liderats per persones com Andreu Muñoz al capdavant de l’associació cultural Sant Fructuós, o Mercè Tubilla dirigint Thaleia. Entitats, grups i també empreses de guies turístics que han nascut i crescut al ritme del festival, que l’any que ve celebrarà el seu vintè aniversari.

 

De moment, centenars de tarragonins a nivell individual i grups estrangers convidats seguiran fins al proper diumenge recreant la història de Tàrraco. Toca viure intensament i gaudir dels dies culminants del Tarraco Viva 2017. En reconeixement a tots aquells anònims que el fan possible.

 

La periodista del FET, Anna Plaza, en el paper de Domitia. Foto: Marga Mallol.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here