Advertisement
11 C
Província de Tarragona
Dilluns, gener 30, 2023

LA TÀRRACO MÉS ENIGMÀTICA

 

Indira, Emilio i Andrés intentant resoldre el primer dels vuit enigmes. Foto: Carla Clúa

Es pon el sol a la muralla de Tàrraco. Ja han tocat les nou del vespre, i els últims rajos de llum topen amb els murs groguencs de l’entrada de la Part Alta. Un grup de joves es concentra al Portal del Roser, a l’espera d’algun senyal. En Txema, el responsable de l’activitat, compta els assistents i ho anota a la seva llista. Sembla que encara falten per arribar alguns participants.

Dotze tarragonins s’han donat cita aquest vespre al centre la ciutat per gaudir d’un dels enigmes nocturns en el marc del festival Tarraco Viva. En Txema acompanya els participants a l’interior de la muralla i els dóna les indicacions del joc de pistes. En aquesta edició, l’enigma De Julius Valero a su padre, Marcus se centra en els orígens de Tàrraco com a campament militar i vol fer un recorregut a través del dia a dia dels soldats.

L’ENIGMA SE CENTRA EN EL DIA A DIA DELS SOLDATS ROMANS AL CAMPAMENT MILITAR

Durant poc més d’una hora, els assistents, organitzats en quatre grups, es passejaran lliurement pel recinte en recerca dels vuit punts senyalitzats. Equipats amb una carpeta amb material i un retolador, els grups avancen per les diferents parades i segueixen les instruccions que hi troben. “És una activitat fàcil, però haureu de pensar una mica”, adverteix Txema amb un somriure.

Tot i que en aquesta edició de Tarraco Viva s’han organitzat dos enigmes nocturns, aquesta és una activitat recorrent durant tot l’any: la Regidoria de Joventut n’organitza al voltant de cinc durant l’estiu, i d’altres a la tardor arran del cicle ‘Llegendes Urbanes’. “És un tipus d’alternativa d’oci nocturn que triomfa bastant, una opció per als joves que s’escapa de l’habitual”, comenta Txema. Aquestes activitats, que acostumen a comptar amb una vintena de participants d’entre 14 i 30 anys, s’organitzen en diferents i variades ubicacions de la ciutat, com el Teatre Metropol, la Casa Castellarnau o senzillament els carrers de la Part Alta.

Txema donant les instruccions de l’activitat als participants. Foto: Carla Clúa

DURANT L’ANY S’ORGANITZEN AL VOLTANT D’UNA DESENA D’ENIGMES NOCTURNS

Tot i haver de venir sola, a la Indira no li va importar apuntar-se a l’enigma nocturn: sentia curiositat per descobrir els secrets que s’amagaven rere les muralles de la seva ciutat. Avui fa equip amb l’Andrés i l’Emilio, dos amics reincidents en aquest tipus d’activitats: dijous passat van anar a l’enigma nocturn del circ i el bon regust que els va deixar va fer que s’apuntessin a aquest. “Realment ens apuntem per poder entrar a llocs com aquest, però l’enigma és un punt afegit”, em comenta Emilio, mentre acaba el primer repte de la nit.

L’equip de la Indira és el primer en aturar-se en un dels punts senyalitzats. Després de llegir acuradament la informació dels documents, Emilio agafa el retolador i comença a dibuixar a una pissarreta blanca, sota la mirada dels seus companys. Quan veig que ja ha acabat, li pregunto què havien de fer. “Hem hagut de dibuixar un campament militar romà”, m’explica, mentre m’ensenya el dibuix. Després d’agafar la seva carpeta, el grup es dirigeix cap al següent punt.

ELS PARTICIPANTS GAUDEIXEN D’UNES VISTES PRIVILEGIADES EN UN ESCENARI ÚNIC

Mentre vorejo la muralla, em trobo amb una parella asseguda sota un arbre amb uns estris romans a les mans. La Paula també és la primera vegada que ve, i ho ha fet gràcies a la seva amiga Bàrbara, que les va apuntar sense avisar-la. “És una molt bona iniciativa per conèixer racons de Tarragona que, tot i ser d’aquí, no veiem habitualment”, em diu la Paula. La Bàrbara, graduada en Història de l’Art, reconeix que s’haurien de fer més iniciatives com aquesta: “Aquestes activitats serveixen per aprofitar l’espai i ens introdueixen a llocs de casa nostra que sinó segur que no visitaríem”.

La muralla de Tarragona és l’escenari de l’enigma nocturn. Foto: Carla Clúa

I és que, al cap i a la fi, és una proposta idíl·lica: una activitat d’oci i didàctica en un escenari privilegiat i tancat per a dotze persones. Tarragona i el seu patrimoni històric es converteixen, un cop més, en els protagonistes d’una experiència envejable i en el batec de la memòria romana.

Ja és fosc i l’enigma va arribant al seu final. El cel es va tenyint d’un blau negrós, i amb ell les portes de la muralla es tornen a tancar. Tarraco Viva signa, amb aquesta, una nit més a la seva història.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here