14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

Un gest d’unitat per l’energia que cal aplaudir

Generalitat, ajuntaments i AEQT a la sala d’actes de l’ajuntament de Tarragona. Foto: AEQT

Sovint es critica, amb raó, que la regió del sud de Catalunya no fa lobby, no compta amb veritables grups de pressió davant els poders polítics i econòmics concentrats a les capitals de Catalunya i, sobretot, Espanya. Sovint es diu, amb raó, que no s’actua de manera coordinada i conjunta des del territori i que, per tant, moltes de les reclamacions d’aquí no passen de les bones paraules.

 

En aquest context, cal agrair i aplaudir la iniciativa del sector químic agrupat a l’entorn de l’AEQT, el govern de Catalunya, les administracions locals liderades per l’ajuntament de Tarragona, diputats i senadors i agents econòmics i socials de la regió per tirar endavant una iniciativa conjunta per la reducció del preu de l’energia que afavoreixi el sector industrial. La imatge d’unitat, a la sala d’actes del consistori tarragoní, té un valor molt alt, tenint en compte que és tan poc freqüent.

EL CAMP DE TARRAGONA FA PRESSIÓ PER MILLORAR LA COMPETITIVITAT DE LA INDÚSTRIA

Només és -però molt rellevant- una proposició de llei per regular allò que s’anomena ‘xarxes tancades’ de distribució d’electricitat i que vol superar el tràmit al Congrés dels Diputats, ara que el Partit Popular no hi té majoria absoluta. En principi, la resta de formacions aproven la proposta, que suposaria una millora en la competitivitat de les plantes dels polígons petroquímics de Tarragona. La figura de les ‘xarxes tancades’ està avalada pel Parlament Europeu i s’aplica a AlemAnya, Itàlia, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica i Suècia.

 

El que no s’entén és que el govern espanyol s’hagi negat reiteradament a aprovar mesures que afavoreixin el sector que representa l’AEQT, molt castigat pel preu de l’energia i, és clar, per les deficients infraestructures al territori. La presència a la cimera de dilluns del conseller Jordi Baiget, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el president de l’AEQT, Josep Francesc Font, és un senyal positiu que avala la importància estratègica de la mesura que impulsen.

L’AEQT SE SENT MOLT CASTIGADA PER L’ESTAT EN MATÈRIA D’ENERGIA I INFRAESTRUCTURES

En ple debat pel referèndum i les relacions Catalunya – Espanya, i en un moment d’aparent recuperació econòmica, el ministeri d’Indústria serà capaç d’oferir un gest a la indústria i avalar una iniciativa com la que reclama unànimement el Camp de Tarragona? O seguirà el menyspreu i desinterès de ministres del ram ja cessats com José Manuel Soria? I on és el Partit Popular de Tarragona, soci de govern de Ballesteros?

 

Luis de Guindos, que ara s’ocupa d’aquesta àrea, vindrà a finals de mes a Tarragona a celebrar els 50 anys de Dow. I un altre cop, els dirigents de la química li tornaran a reclamar decisions, com ja fa anys que fan. Tan de bo serveixi d’alguna cosa la reunió d’aquesta setmana. Seria una petita victòria, una demostració de lobby tarragoní.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here