Advertisement
20.3 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 9, 2023

Des del cor dels focs

El biòleg Jordi Brú fa una proposta fotogràfica del Concurs de Castells de foc. Foto: Carla Clúa

Encara no és estiu, però la calor comença a picar fort i recordar-nos que el canvi d’estació és qüestió de dies. Em resguardo a l’Espai Turisme del sol cremant de les tres del migdia. Allí m’espera en Jordi Brú. Me’l trobo d’esquena, col·locant bé una de les seves fotografies. Es veu que durant la nit n’ha caigut alguna a terra, i vol assegurar-se que tot estigui perfecte pel públic.

Jordi Brú és biòleg. Després d’acabar la carrera va decidir-se a estudiar fotografia, a la recerca de poder acoblar les seves dues passions i compatibilitzar activitats en els dos àmbits. Tot i que sempre s’ha dedicat a fotografiar la natura i la descoberta de l’entorn, el fotògraf va decidir donar una passa endavant i endinsar-se en un projecte diferent. “Un tastet de coses noves fora de l’entorn sempre va bé”, comenta amb un somriure.

JORDI BRÚ PROPOSA UNA NOVA PERSPECTIVA DEL CONCURS DE FOCS ARTIFICIALS CIUTAT DE TARRAGONA

Arran d’aquest afany trencador, Brú va decidir fotografiar el Concurs de Focs Artificials Ciutat de Tarragona: “Sempre m’ha fet gràcia el món del foc i la pirotècnia, sempre anava a veure el concurs a la platja amb el meu entrepà de truita”. Tot i això, ho va fer mantenint l’originalitat i la innovació, i buscant així un nou punt de vista, fins ara invisible a l’ull de l’espectador. “Les meves fotografies intenten mostrar una visió diferent del concurs de focs de Tarragona, aspectes no gaire vistos als que no estem acostumats”, comenta Brú. I és que les seves obres defugen de ser les fotografies de focs artificials preestablertes, amb les marques de les palmeres al cel perfectament emmarcades.

El repte del fotògraf era arriscat: posar càmeres dins els focs i immortalitzar l’escena des del cor de la pirotècnia. “Quan vaig plantejar a l’Ajuntament la meva proposta es van sorprendre molt, però des del primer moment em van fer un vot de confiança”, reconeix, agraït.

La dificultat tècnica del projecte és, sense dubte, un dels aspectes més importants en el treball de Brú. El fotògraf va utilitzar quatre càmeres per a les seves fotografies: dues reflex, una GoPro i una sense mirall. L’artista, que no podia mantenir-se al lloc dels fets per motius de seguretat, havia de programar la càmera i deixar-la entre els artefactes mitja hora abans de l’inici dels focs. Només quan els pirotècnics confirmaven que ja no hi havia perill, en Jordi podia recuperar les seves càmeres. “Jo preveia la foto el màxim que podia, però no podia saber l’alçada real d’on arribaria la pirotècnia. No sabia si havien explotat les càmeres!”, bromeja

L’exposició ofereix dinou fotografies de diferents aspectes del concurs. Foto: Carla Clúa

Les fotografies que pengen de les parets em recorden inevitablement a les nits d’estiu a la platja. Em ve l’olor d’estiu, pólvora i mar. De fons, m’imagino el so dels focs artificials, ja consolidats com a banda sonora emblemàtica d’alguna d’aquestes nits. “La idea sempre ha sigut posar un referent de la ciutat al fons de la imatge, i que així els tarragonins puguin atribuir-la a casa seva”, explica.

A més d’un objectiu transgressor i innovador, Jordi Brú va decidir que volia posar en valor les feines del concurs que, tot i ser essencials, es mantenen invisibles als ulls del públic. “Em vaig quedar molt impactat amb el muntatge: els pirotècnics fan una tasca impressionant, treballant dotze hores seguides des de les sis del matí perquè el concurs funcioni i el públic gaudeixi”, comenta.

L’EXPOSICIÓ ROMANDRÀ A L’ESPAI TURISME FINS AL PROPER 16 DE JULIOL

Fins ara, l’exposició ha mantingut una bona acollida per part del públic i les crítiques que ha rebut Jordi Brú han estat positives. “Han vingut persones acostumades a veure treballs pirotècnics i exposicions del món del foc, i tots han coincidit que és quelcom diferent, que surt del que s’hagi pogut veure fins ara”, afegeix.

És la primera exposició individual amb entitat que fa l’autor. Foto: Carla Clúa

Tot i ser la seva primera exposició en solitari amb una entitat, Brú ha superat amb èxit aquest repte. Pel que sembla, ha trobat l’espurna al foc i la pirotècnia, i ja està treballant amb el Ball de Diables de Tarragona. “Idees sempre n’hi ha, i +venen i van”, diu breument l’artista. L’exposició romandrà a l’Espai Turisme (C/Major, 39) fins al proper 16 de juliol, i per més continguts i informació pot visitar-se la pàgina web personal de Jordi Brú.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here