28 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 24, 2024

La dona, rostre de la lluita social

Les protagonistes de l’exposició i la taula rodona. Foto: Carla Clúa

Quatre dones, quatre històries, quatre rostres. Amb motiu de la inauguració de l’exposició “Les dones, motor de la lluita social a Tarragona” organitzada des d’Òmnium Tarragonès amb la col·laboració de l’Arxiu de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili, quatre activistes de la ciutat s’han citat per parlar de les seves experiències, records i opinions en el marc de la lluita femenina.

Amb una força constant en cadascuna de les seves paraules, Teresa Fortuny enceta la taula rodona amb un homenatge a les dones del passat, que van teixir les arrels del que tenim avui: “Les dones de la postguerra, que lluitaven cada dia per sobreviure, van saber trencar amb la resignació i el conformisme de l’època i fer una passa endavant”. Tot i aquesta herència, Fortuny reconeix que “s’ha de continuar lluitant per mantenir-ho”.

La sindicalista de Comissions Obreres (CCOO) rememora algunes de les lluites més significatives de Tarragona, com la mobilització de mil persones durant dos mesos per l’augment del preu del bitllet d’autobús de Bonavista en una pesseta. “La lluita comença per un desacord, però segueix fins a arribar a un canvi del sistema”, diu rotundament.

L’ÒMNIUM TARRAGONÈS INAUGURA L’EXPOSICIÓ “LES DONES, MOTOR DE LA LLUITA SOCIAL A TARRAGONA”

“Hem guanyat moltes batalles, però no hem triomfat”, es lamenta Lurdes Latorre. Capdavantera del Centre de Planificació Familiar de Tarragona, Latorre reconeix que tot i que la situació de la dona ha evolucionat notablement, avui hi ha altres conflictes en augment com els feminicidis, una conseqüència directa de la lluita feminista. “A la Catalunya del futur les dones haurem de tenir-hi un paper molt important, però haurem de seguir lluitant per aconseguir-lo, perquè ningú ens el donarà”, conclou.

L’exposició romandrà al Campus Catalunya fins el proper 30 de juny. Foto: Carla Clúa

Carme Lleyda no ha dubtat en mudar-se per l’acte. Lluint la seva samarreta verda de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), emprèn el seu discurs davant el públic de l’Aula Magna, majoritàriament format per dones. El col·lectiu, que treballa per la defensa de l’habitatge digne i els drets fonamentals, té un gran suport femení al darrera. “Durant aquests anys d’implicació he pogut comprovar que l’apoderament està en base a les dones”, destaca.

QUATRE ACTIVISTES DE LA CIUTAT S’HAN CITAT PER COMPARTIR EXPERIÈNCIES I OPINIONS EN EL MARC DE LA LLUITA SOCIAL

L’activista Lola Paniagua també manté aquest esperit entusiasta envers la causa. Coordinadora de la Plataforma Salvem la Platja Llarga, Paniagua va endinsar-se en una lluita per mantenir l’essència de les platges de Tarragona i assegurar-ne el respecte cap a elles. “Érem un equip d’una desena de persones que anaven variant, però les que es mantenien fidels eren les dones”, comenta. Després d’haver aconseguit els objectius de la plataforma, Paniagua va deixar l’activisme per dedicar-se a altres motivacions, com l’educació ambiental. Tot i això, reconeix que li agrada mirar enrere i topar-se amb el record de la seva lluita.

La taula rodona ha abordat la lluita social i el rol femení. Foto: Carla Clúa

Quatre dones amb ganes de lluitar, amb empenta i motivació. Quatre dones generoses que aposten pel canvi i s’involucren en la lluita social. Quatre dones, que serveixen com a rostres de les tantes altres que van disputar pel seu futur, però que, malauradament, mai van sortir de l’oblit al que estaven condemnades.

L’exposició, emmarcada dins la campanya Lluites Compartides, romandrà al Campus Catalunya fins el proper 30 de juny i s’espera que després pugui instal·lar-se a diferents indrets de la ciutat.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here