13.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Un somriure solidari contra la solitud

 

Un dels berenars organitzats pels voluntaris del projecte. Foto: cedida 4G

L’Arantxa i la Cristina ja havien estat voluntàries, però davant la idea de crear el seu propi projecte a mida, no s’hi van poder resistir. El fet de poder formar un equip i treballar en una proposta del seu interès propi va fer que totes dues s’endinsessin, un cop més, en el món del voluntariat. Així va sorgir 4G – Gent Gran, Gran Gent, una iniciativa que busca el suport per a les persones grans que viuen soles a Tarragona.

D’entre els seus múltiples programes de voluntariat, Fundación Repsol ofereix la possibilitat als seus treballadors i jubilats d’implicar-se en alguna temàtica social que els inquieti. Sota el nom de Transforma tu energia, l’empresa vol que els empleats puguin utilitzar la seva creativitat per dissenyar un projecte social i procurar així transformar la realitat del seu entorn.

EL PROJECTE 4G BUSCA SUPORT PER PERSONES GRANS QUE VIUEN SOLES A TARRAGONA

“A tot arreu es necessiten voluntaris, però vam intentar buscar alguna mancança al nostre entorn”, comenta l’Arantxa. Després d’estar treballant en la idea i proposta del projecte des del desembre, al març va ser un dels tres projectes seleccionats per Repsol per tirar-lo endavant, d’entre els set presentats.

Voluntaris al taller de la bufanda de la iaia. Foto: cedida 4G

Distribuïts en equips d’entre tres i sis integrants, una trentena de treballadors de la companyia energètica van llençar les seves propostes emmarcades en àmbits d’actuació totalment diferents. L’Arantxa i la Cristina  van decidir apostar per la companyia a les persones grans soles, i treballar amb activitats per tal d’accelerar les hores dels seus envellits rellotges. “Per desgracia, hi ha moltes persones soles i considerem que no tenen activitats suficients destinades a ells. Tots tenim familiars grans, i l’empatia condiciona molt”, es lamenta l’Arantxa.

LA INICIATIVA TRANSFORMA TU ENERGÍA DE FUNDACIÓN REPSOL PROMOU EL VOLUNTARIAT I SOLIDARITAT ENTRE ELS TREBALLADORS DE L’EMPRESA

Fundación Repsol és el pilar bàsic de què aquests tres projectes funcionin. Els proporciona el suport, formació i assessoria necessaris per al projecte de voluntariat, així com una beca de 6.000 euros per tal de posar en marxa les activitats que es comentaven. D’altra banda, els grups de voluntaris no treballen de manera autònoma: el seu projecte el porten de la mà d’alguna associació que també s’encarrega de donar recolzament i ajuda per no frenar en el projecte.

La idea de 4G pot semblar senzilla, però és del més eficient i necessària: organitzar activitats per tal que aquestes persones, que viuen soles i no tenen companyia, puguin compartir estones amb voluntaris. Des de festes de Sant Joan fins a tallers de Nadal o Sant Jordi, els beneficiaris del projecte teixeixen una relació important de confiança i agraïment amb els voluntaris. “L’únic que volen aquestes persones és una mica de companyia i afecte, i només per passar temps amb ells, ja són feliços”, diu la Cristina.

El grup d’impulsors del projecte 4G. Foto: cedida 4G

“El nostre objectiu era començar un projecte abans inexistent a Tarragona i donar-li una empenta a la iniciativa”, comenta. Tot i ser una proposta amb data de caducitat molt propera, aquest projecte de tres mesos no pot morir i esfumar-se com el vent. I les organitzadores, ho tenen ben clar. “Aquesta iniciativa no s’ha d’acabar, volem crear un grup de voluntaris i beneficiaris per conscienciar la població de Tarragona”, intervé la Cristina.

I és que projectes tan humans com aquest escapen de ser només un senzill voluntariat. L’Arantxa no dissimula un somriure d’il·lusió mentre reflexiona sobre tot el que li han aportat aquests mesos: “Ser voluntari és molt gratificant i dedicar temps a una altra persona i veure que et somriu, t’omple molt”, comenta. “Això de ser voluntari és addictiu!”, afegeix, entre riures, la Cristina.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here