25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Un nou bany musical d’estiu

Inauguració de la passada edició del festival a la plaça de la Pagesia. Foto: cedida Escola i Conservatori de Música de Tarragona

Amb l’estiu arriben diversos festivals que inunden els carrers de la ciutat i posicionen Tarragona com a centre cultural durant un parell de mesos. Teatre i música capitanegen la proposta amb un ampli ventall d’activitats i actuacions. Una de les programacions més consolidades és el Festival Internacional de Música, una iniciativa impulsada fa disset anys per l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

El festival, que en un inici va crear-se per agrupar tallers per als estudiants de música del Conservatori i d’arreu, ha crescut fins al punt de convertir-se en una gran concentració de músics i públic a Tarragona. Des d’avui i fins al proper dia 9 de juliol, el festival acollirà un total de vuit concerts i més d’onze cursos.

EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA CELEBRA ELS SEUS 17 ANYS AMB VUIT CONCERTS I ONZE CURSOS

“La premissa bàsica del festival és la qualitat: portem professors reconeguts internacionalment per tal que els alumnes puguin rebre classes dels qui estan a la cresta de la pedagogia musical”, comenta el coordinador del festival, Jordi Masip. Els noranta matriculats, tant d’aquí com d’arreu, als cursos del festival, gaudiran al compartir aules, partitures i notes amb uns professionals amb qui somien convertir-se algun dia.

Onze cursos de diferents especialitats del Conservatori, un més que l’any passat. Els professors dels tallers, tant nacionals com internacionals, són referents actuals de primer nivell que poden aportar molt als alumnes. “Alguns professors ja són assidus edició rere edició, i això ens ajuda perquè així els alumnes tenen un seguiment al llarg dels anys”, afegeix Masip.

I és que el ritme és frenètic. Cursos de tres o quatre dies, de 7 hores intensives de classe. Els alumnes s’exposen a dies molt intensos, però l’esgotament final els val la pena. “És interessant anar als cursos per conèixer nous professionals, noves tècniques i absorbir tot el que es pugui d’aquests artistes de primer nivell”, comenta la directora del Conservatori Marta Sardaña.

DE L’1 AL 9 DE JULIOL, TARRAGONA S’OMPLIRÀ DE MÚSICS DE PRIMER NIVELL, TANT NACIONALS COM INTERNACIONALS

“A Tarragona hi ha una gran manca de concerts de primer nivell”, es lamenta Sardaña. El FIM, amb la intenció de resoldre aquest conflicte, convida tot un seguit d’artistes reconeguts amb algun fil connector entre tots ells: el seu lligam per la ciutat de Tarragona i el Conservatori. A més, la programació del FIM intenta aglutinar una diversitat d’estils i formats de concerts per al públic, de manera que tothom se’n pugui sentir partícip. “Com a Diputació, hem d’apropar la cultura a la gent i vetllar per tots els àmbits”, diu Masip.

Els concerts, seguint un format de música de cambra, es fan a l’Auditori de la Diputació. Tot i això, en el concert de la inauguració d’aquesta nit, es manté l’essència dels concerts de carrer amb una Brazzband d’una trentena de components que farà vibrar la plaça de la Pagesia des de les onze de la nit.

Concert de Marta Mathéu a la passada edició del festival. Foto: cedida Escola i Conservatori de Música de Tarragona.

Mantenint la seva imposició d’apostar per diferents estils, la programació del FIM d’enguany aglutina propostes molt variades, com és el cas del quartet de corda jove Gerhard, Els Vespres d’Arnadí, un grup gran de música antiga o la parella de Marta Matheu i Albert Guinovart, que ens delitaran amb un concert de cant i piano. D’altra banda, l’encarregat de tancar el festival i que de ben segur acapararà molts curiosos és el Quartet Mèlt, guanyador de la passada edició del programa de TV3 Oh Happy Day.

Amb quasi una majoria d’edat a les seves espatlles, el FIM avança sense cap problema com a festival musical consolidat a Tarragona. Cada any, més persones descobreixen la iniciativa i decideixen apropar-s’hi per tal de participar-hi. D’altra banda, els professors convidats també mantenen ferma la seva aposta pel festival, edició rere edició: “Diuen que és difícil trobar un festival així, pel que fa a l’organització, qualitat, nivell i entorn. Tenim una joia a casa nostra”, comenta Masip.

El Conservatori, encantat d’obrir les portes de casa seva, vol que aquest festival serveixi per trencar la línia de distància entre ells i l’exterior. “Volem desmuntar la imatge classista i elitista que tenia el Conservatori, no volem que sigui un festival tancat a uns quants”, opina Jordi Masip. ”La música és cultura, i ha de poder arribar a tothom”, insisteix Sardaña.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here