14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Una joia gaudiniana fins ara oculta

El santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor oferirà visites culturals i turístiques durant l’estiu. Foto: Carla Clúa

Si et passeges pel carrer Méndez Núñez, de ben segur que ni tan sols alçaràs la vista quan passis pel número 14. La façana envellida i coberta per una xarxa protectora verda a la seva part superior no dóna ni una sola pista del que amaga darrere. Les finestres, tancades i adornades amb uns coloms refugiats a l’ombra, no deixen entreveure res del tresor que descansa rere seu. Els tarragonins passegen d’esquena, molt possiblement sense saber-ho, a una joia gaudiniana única.

El Santuari de Nostra Senyora del Sagrat Cor obre aquest estiu les portes a les visites culturals i turístiques i inaugura el km 0 de la ruta modernista de Tarragona amb la primera obra de Gaudí a la ciutat. Considerada l’òpera prima de l’il·lustre arquitecte català, el santuari és l’única obra de Gaudí a les comarques de Tarragona.

EL SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DEL SAGRAT COR OBRE LES PORTES DE L’ÒPERA PRIMA D’ANTONI GAUDÍ

Antoni Gaudí va exercir de tutor de la seva única neboda, Rosa Egea Gaudí, després de la mort de la seva mare. Quan va ingressar la nena al col·legi religiós de Jesús i Maria de Tarragona, va proposar a les monges fer l’obra que ara conserva la capella en senyal d’agraïment i per tal de fer front a les seves despeses. Gaudí, encara un estudiant d’arquitectura, va alçar sense saber-ho la que seria la primera peça de la seva reconeguda i afalagada obra.

Detalls de la capella projectada per Antoni Gaudí. Foto: Carla Clúa

Conegut popularment com l’Església del col·legi de Jesús i Maria de Tarragona, el santuari és considerat com el primer d’Espanya dedicat a la Mare de Déu sota l’advocació de Nostra Senyora del Sagrat Cor. Tarragona va convertir-se l’any 1857 en la primera ciutat espanyola en acollir aquesta devoció de la mà del Pare Jouet i les monges de la Congregació de Jesús i Maria, provinents d’Issodoun (França).

LA CAPELLA ÉS L’ÚNICA OBRA DE GAUDÍ A LA DEMARCACIÓ I VA SER EDIFICADA QUAN L’ARQUITECTE ENCARA ERA UN ESTUDIANT

L’Església de Jesús i Maria segueix un estil neogòtic i modernista, amb un espai de tres naus subdividit per dotze columnes de ferro colat, esveltes i ornamentades amb decoració floral geometritzada. Projectat l’any 1877 i acabat al cap de cinc anys, el Santuari disposa de cor i cambril, així com diferents trets distintius de la signatura de Gaudí.

L’altar de la capella és el tret més distintiu de la marca Gaudí i la seva genialitat arquitectònica: alçat amb marbre i alabastre policromat, enllaça amb unes escales per arribar al sagrari, rodó i de fusta sobredaurada. Per sobre, els arcs de catenària de la cúpula del camerí i la imatge de la Mare de Déu perfilen l’escena i donen una certa harmonia al conjunt.

Els detalls de l’altar del santuari, trets distintius de l’arquitectura de Gaudí. Foto: Carla Clúa

“L’arquitectura del santuari plasma la relació d’afecte entre Gaudí i les monges de Jesús i Maria que van cuidar la seva neboda”, destaca el rector del Santuari, Antonio Martínez. A més de conèixer l’òpera prima de l’arquitecte, la visita a la capella permet conèixer els inicis de Gaudí i el seu vincle amb Tarragona des de la perspectiva més personal i humana del català.

“Volem consolidar Tarragona com la ciutat que millor sap explicar la seva història”, afirma el conseller delegat d’Expertus Turismo y Ocio, Francisco Javier Castillo. Amb l’obertura d’aquest santuari, la ciutat es posiciona com a nou atractiu turístic i reforça la seva ruta modernista. “La ciutat és una destinació molt competitiva, i amb aquesta obertura volem aconseguir que el turisme de Barcelona arribi aquí”, afegeix.

La capella està situada al número 14 del carrer Méndez Núñez. Foto: Carla Clúa

Tarragona també és modernista, però el seu patrimoni ha quedat ofegat en habitatges, escoles o espais privats que l’han mantingut ocult. Obrir les portes del Santuari i descobrir-ne la seva joia, tant als tarragonins com als turistes, pot suposar una bona embranzida pel futur modernista de la ciutat i un altre atractiu cultural per la ciutat.

Durant la temporada d’estiu, s’oferiran visites guiades al santuari de dilluns a dissabte d’11 h a 14 h i de 16 h a 19 h. El preu de l’entrada serà de 5 euros (3 euros el preu reduït i per tarragonins) i la recaptació es destinarà íntegrament a la recuperació del patrimoni.

 

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here