Carregant ...

El consell comarcal del Tarragonès, una institució sanejada

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pere Virgili, al mig, en la visita al menjador d’un dels centres educatius que gestiona el Consell Comarcal del Tarragonès a través d’una empresa especialitzada en càtering. Foto: CCT

Deute zero. Institució sanejada. El Consell Comarcal del Tarragonès arriba a l’equador del mandat amb una situació envejable, basada en el rigor econòmic i la gestió eficaç. Pere Virgili, alcalde de Roda de Berà, deixarà aquest divendres la presidència del consell amb un balanç de dos anys “satisfactori” i una experiència personal “enriquidora” que li ha permès “veure altres maneres de gestionar els municipis i conèixer moltes persones i racons de Tarragona”.

Al consell comarcal, diu Pere Virgili, “s’ha de fer gestió i no política de palau”; oferir els millors serveis possibles als municipis, especialment als més petits. En aquest context, el del Tarragonès -amb un pressupost de 15 milions d’euros- ha prioritzat l’àrea de serveis socials i ha incidit en temes com els tràmits d’ajuts en lloguer, les reparacions d’habitatges, l’atenció domiciliària, les beques menjador i el transport escolar.

PERE VIRGILI TANCA UN MANDAT DE DOS ANYS “SATISFACTORI” AL CAPDAVANT DE L’ENS SUPRAMUNICIPAL

“Gràcies a la bona tasca econòmica, podem oferir més i millors serveis als pobles de la comarca”, explica el president del consell. La clau està en la gerència liderada per Isabel Vidal. “Havíem arribat a tenir 17 milions d’euros de deute, però el canvi de cicle i decisions encertades ens han permès sanejar la institució. Hem retallat en despeses superflues, en els sous als càrrecs polítics i hem perseguit els ajuntaments i la Generalitat que tenien deutes amb nosaltres. Ara ja estem al dia i paguem a 20 dies als proveïdors”, explica cofoi el màxim responsable de la institució.

Virgili va presentar la setmana passada el llibre commemoratiu dels 25 anys de recuperació de l’edifici actual seu del Consell Comarcal i abans hospital. Foto: CCT

Tot i els recursos limitats, “no es pot discutir el paper dels consells comarcals”, en opinió de Virgili. “Potser, se’n podria descarregar l’estructura política”, afegeix. “Els municipis petits valoren amb nota alta la feina de mancomunar i oferir serveis d’arquitectura, enginyeria, medi ambient, cultura… que per si sols no podrien realitzar”. Fins i tot, creu el president del Tarragonès que “es podrien assumir més competències traspassades per la Generalitat perquè tenim a favor el coneixement i la proximitat al territori”.

EL CONSELL, AMB UN PRESSUPOST DE 15 MILIONS D’EUROS, NO HA D’ASSUMIR CAP DEUTE

Una vuitantena de persones treballen al consell, tot i que hi ha força mobilitat en funció de contractes programa i serveis concrets. Virgili destaca que 10 joves en formació que van accedir a l’ens supramunicipal a través d’un programa europeu subvencionat per la Generalitat “allarguen ara sis mesos l’estada entre nosaltres perquè l’any passat vam tancar l’exercici amb 450.000 euros de romanent positiu”.

Amb aquests paràmetres econòmics favorables, arriba el canvi de president a mig mandat. Fruït del pacte signat entre CiU i PSC, en el període 2015-2019 el consell tindrà dos presidents. Pere Virgili n’ha liderat els primers dos anys i Daniel Cid n’agafarà el relleu aquest divendres 14. Al seu successor, alcalde de Vespella, Virgili l’encoratja a “no permetre que la política partidista” entri a la institució.

VIRGILI: “ELS MUNICIPIS PETITS VALOREN ESPECIALMENT BÉ LA FEINA DEL CONSELL”

Amb un deix lingüístic més panadesenc que tarragoní, l’alcalde de Roda expressa arguments amb convicció: “Sempre he defensat que els consells comarcals han d’estar presidits per alcaldes, perquè tenen una visió més propera a la realitat municipal”. Virgili és el primer alcalde que encapçala el consell del Tarragonès, fins aleshores en mans de regidors de la capital. I ara el substituirà un altre alcalde, d’un poble encara més petit. S’imposa la lògica. I en el moment del fi d’etapa, Virgili reconeix: “No he volgut fer-hi gaire nosa, però sí representar amb dignitat la institució i marcar línies generals d’actuació. El millor és que el canvi de cicle i la bona gestió realitzaada ens permeten respirar molt tranquils”.

Pere Virgili, a la dreta, i els alcaldes de Perafort i El Morell, amb una màquina hidronetejadora, un servei del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: CCT


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *