Advertisement Advertisement Advertisement
11.4 C
Província de Tarragona
Divendres, març 24, 2023

El públic, protagonista actiu del Young FITT

El públic és el gran protagonista del certamen Young FITT. Foto: Carla Clúa.

Les portes del teatre Metropol tornen a estar obertes de bat a bat. De lluny reconec el grupet de samarretes blaves, que avui també han desplegat la seva taula amb el merchandising del festival. Són els voluntaris, que durant tota la setmana porten un ritme frenètic perquè tot funcioni a la perfecció. Tarragona segueix bategant al ritme del FITT, i avui ho fa des d’una perspectiva nova mai abans estrenada.

Després d’un exitós primer cap de setmana del Festival Internacional de Teatre de Tarragona, aquest torna als escenaris per seguir emocionant i sorprenent el públic tarragoní. Avui, però, s’inaugura una nova vessant del festival, que porta com a protagonistes els artistes emergents i joves d’arreu. El Young FITT és una finestra a les noves propostes dramatúrgiques, en què el principal protagonista és el públic.

SIS COMPANYIES JOVES EUROPEES COMPETEIXEN PER ACONSEGUIR EL PREMI DE LA PRIMERA EDICIÓ DEL CONCURS

Durant tres dies, 18, 19 i 20 de juliol, un total de sis companyies europees presenten els seus espectacles a la ciutat de Tarragona a les 19h i 21.30h, respectivament. Entre un espectacle i un altre, tant artistes com espectadors estan convidats a un sopar popular al jardí del teatre Metropol per tal d’enriquir l’experiència. A més, pel sol fet de venir un dia, el públic podrà participar en els dos workshops que les companyies Radioballet i Vuccirìa Teatro ofereixen els dies 19 i 20 al matí.

Joan Negrié, director del festival, puja a l’escenari i es dirigeix al públic per tal d’agrair-li la confiança i explicar-li les indicacions del certamen. Mentre parla, un dels voluntaris reparteix unes butlletes al públic amb els noms de les actuacions del dia: cadascun dels espectadors puntuarà de l’1 al 10 les representacions, i després del recompte de vots del dia 20, la companyia guanyadora s’endurà un premi de 3.000 € i el segell de Young FITT per sempre.

“Volem defensar la creació des de zero i protegir els nous creadors”, sosté Joan Negrié. Apostar per l’alt nivell de les companyies convidades i la gran varietat de modalitats que ofereixen és primordial per preservar aquesta cultura teatral. “Aquestes companyies emergents són el futur del teatre, són la nova dramatúrgia”, conclou.

EL PÚBLIC ÉS EL JURAT I VOTA QUINA ÉS LA MILLOR PROPOSTA DEL CERTAMEN

Qui dóna el tret de sortida a la primera edició del Young FITT és la companyia búlgara Radioballet. Els ballarins Bea Egyed i Milan Újvári surten a l’escenari per presentar “The nature of love”, una obra íntima, lírica i descaradament tímida. El duo inicia un joc natural i sincer que necessita ben poc. De fet, ni tan sols roba. Els ballarins comencen la seva performance despullats, apostant per causar un impacte a l’espectador amb la seva nuditat i fer-lo sentir fins i tot avergonyit.

Més que d’una dansa, els espectadors són testimonis d’una lluita coreografiada. Les línies dels cossos dels ballarins es dibuixen a la perfecció i es balancegen amb ràbia al ritme de la música. Amb una complicitat perceptible des de la darrera butaca de platea, els dos ballarins donen exemple de cohesió i sintonia a un públic, encara sobtat per l’originalitat de la peça.

La companyia Radioballet crea una visió divertida en la serietat de l’estat pertorbador que anomenem “amor”. Foto: Carla Clúa

La parella búlgara no deixa escapar l’oportunitat d’apropar-se al seu públic, ara convertit en jurat i fer-lo pujar a l’escenari per tancar l’obra. Mitja dotzena de parelles desconegudes entre elles i que els mateixos protagonistes de l’obra han anat a buscar aleatòriament al pati de butaques, ballen dalt de l’escenari una cançó lenta d’amor, que aconsegueix una sensació màgica a l’ambient.

LES COMPANYIES RADIOBALLET I VUCCIRIA TEATRO OFEREIXEN WORKSHOPS GRATUÏTS AL PÚBLIC PER ENRIQUIR L’EXPERIÈNCIA

Els darrers aplaudiments es desdibuixen cap a la porta de sortida al pati, on espectadors i artistes gaudeixen d’una sardinada popular a càrrec de la Confraria de Pescadors del Serrallo. En un ambient distès, proper i natural, actors, ballarins i públic es mesclen a l’espai i comparteixen impressions a l’espera de la segona obra del vespre.

L’austríaca Julia Schwartzbach tanca aquesta primera jornada del Young FITT amb “Loops and Breaks”, una actuació en solitari en què es convida el públic a participar en la representació. Durant una hora, l’escenari s’obre i es converteix en un espai comú al qual tots els espectadors hi estan convidats a mirar, actuar, interpretar i interrompre. La cooperació entre ells converteix l’obra en un joc en què cada contribució és valuosa.

El batec escènic del FITT fa vibrar Tarragona un cop més, i aquest any amb noves iniciatives que converteixen el públic en un participant afegit. Rebre els aplaudiments i felicitacions de l’espectador és el principal repte dels artistes, i en el cas del Young FITT, la gran moneda de canvi entre la platea i l’escenari.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here