24.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juliol 16, 2024

‘Parelles artístiques’: Art terapèutic a quatre mans

“El menjador del Pòker”, obra conjunta de Vicky i Sergi en el marc de l’exposició “Parelles Artístiques!”. Foto: cedida Vicky Roldán

La Vicky obre la porta del seu despatx i en surt una bafarada que m’entra directa al nas. Una barreja d’olors entre pintura, aiguarràs i llenços inunda l’estança, una olor que em resulta molt familiar i agradable, i em remunta a antics records familiars. Darrere seu entra també en Sergi, que sembla que ja es conegui perfectament el lloc i no se sorprèn davant l’espectacle com jo.

El que veuen els meus ulls acompanya aquella olor: miri on miri reposen quadres, pintures i marcs. Sobre una taula descansa una làmina amb un dibuix d’una noia i més enllà trobo una desena de pots amb nombrosos pinzells, que esperen que arribi el seu torn per redreçar-se sobre el paper. “Disculpa per tots els quadres”, em diu la Vicky mentre en retira alguns de grans recolzats a una paret per poder asseure’ns. Estic al laboratori d’una autèntica artista.

UNA EXPOSICIÓ AL MOLL DE COSTA RECULL OBRES FETES CONJUNTAMENT PER PROFESSIONALS I USUARIS DE SALUT MENTAL

La Vicky i en Sergi no fa molt que es coneixen, però comparteixen una connexió molt especial. Durant els darrers mesos han estat treballant plegats en una obra de pintura que ara llueix al Moll de Costa en el marc de l’exposició Parelles Artístiques. Aquest projecte, nascut a Vic de la mà d’Osonament i adoptat a Tarragona per l’Associació La Muralla, pretén unir un artista professional i una persona usuària dels serveis de salut mental per crear junts una obra artística en qualsevol de les seves modalitats.

Gaudir de l’art com a via d’expressió i creixement, i fer-ho des del seu poder terapèutic és l’essència de “Parelles Artístiques”. Els duets comparteixen de cinc a sis classes de dues hores cascuna per tal d’arribar a la creació final de la seva obra i acabar amb un producte sincer i trencador a les seves mans. A més, un dels altres punts clau de l’exposició recau en la conscienciació als públics dels problemes de salut mental, i en trencar els prejudicis que existeixen entorn aquestes persones.

“EL MENJADOR DEL POKER” ÉS L’OBRA CONJUNTA DE LA VICKY I EN SERGI, BASADA EN UNA PEÇA DE VAN GOGH

Tot i que el Sergi és el primer cop que participa al projecte, la Vicky és reincident en les activitats de La Muralla. Després d’haver estat cinc anys donant classes voluntàries als usuaris de l’associació, la pintora va decidir endinsar-se en aquesta exposició. “Pensava que la meva missió era ensenyar, però he vist que jo aprenia d’ells”, comenta. L’atzar va fer que l’artista es topés amb en Sergi, i tots dos van començar a treballar en l’obra.

La parella ha fet cinc sessions durant els darrers mesos per preparar el projecte. Foto: Carla Clúa

Durant les sessions, en Sergi ha seguit les orientacions de la Vicky tot i que aquestes només l’han servit per ubicar-se i reconduir la seva obra una mica: ell va estudiar Belles Arts a Terrassa i ja coneixia de primera mà el funcionament de la pintura. “A cada obra vull que hi hagi l’empremta d’ells, no la meva”, comenta la Vicky. Després de veure la seva feina acabada, en Sergi reconeix que se’n sent molt orgullós i que repetiria l’experiència mil cops més. “Ha sigut una iniciativa molt profitosa que sense cap tipus de dubte repetiria. Quan pinto no em passen les hores, és la meva passió des de sempre”, afirma.

L’obra conjunta dels dos artistes, ”El menjador de Pòker” està inspirada en “Els menjadors de patates” de Vincent Van Gogh. La pintura del Sergi, però, vol anar més enllà de ser una senzilla adaptació i acaba sent una bona eina per plasmar les sensacions i impressions de l’artista. “He volgut retratar la meva infància a la granja i combinar-ho amb una estètica més tètrica i obscura”, comenta el Sergi. L’artista també ha trobat cabuda per les seves pors dins el quadre, recreades sota la imatge de bruixes, i això l’ha servit per plasmar-les sobre un llenç i aprendre a enfrontar-les amb valentia i coratge.

L’art com a teràpia i focalitzat a través de quatre mans, un projecte ambiciós però alhora molt útil i necessari. L’exposició “Parelles Artístiques” seguirà oberta al Refugi 1 del Moll de Costa de Tarragona fins aquest proper diumenge 23 de juliol.

 

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here