27.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

El Museu de la Vida Rural, un espai ben viu

Degustació de vins DO Conca de Barberà en un tast celebrat al Museu de la Vida Rural. Foto: MVR

El retrat de la ruralitat catalana ens dóna les claus per entendre com és avui en dia la societat mediterrània. “Per saber on anem, cal saber d’on venim”, aquesta és la màxima del Museu de la Vida Rural, un espai que mostra les arrels de la pagesia del país, però que alhora reflexiona amb temes com la sostenibilitat o el respecte a la terra, i sobre els valors actuals de la societat. Passat, present i futur convergeixen en un museu amb constant creixement ubicat a l’Espluga de Francolí.

 

El dinamisme de l’equipament es manté durant tot l’any i, en aquest sentit, els mesos d’estiu al Museu de la Vida Rural (MVR) són especialment intensos. Fent un paral·lelisme amb l’hort del mateix recinte, que reviu l’horta ubicada antigament en aquest espai, el museu cull durant el juliol i l’agost el que ha cultivat durant l’any. A l’exposició permanent, molt interessant i didàctica, se li sumen múltiples activitats específiques que converteixen el MVR en un atractiu de primer ordre per a qualsevol públic durant l’estiu.

“Per Catalunya en carro”, la mirada rural de Ramon Casas i Santiago Rusiñol, és una exposició que obre portes el 28 de juliol

Tot i tenir la ruralitat com a eix central, el recinte museístic  traspassa sovint fronteres amb una perspectiva que va molt més enllà de la local. Mostra d’això n’és l’exposició “Per Catalunya en carro”, que tancarà l’Any Casas i que estarà oberta a partir del divendres 28 de juliol.

 

Què hi trobarem? Escrits de Santiago Rusiñol i il·lustracions de Ramon Casas que radiografien el medi rural català, recorregut a pas de carro a finals del segle XIX. “La volta per Catalunya en carro” donava nom a l’aventura de dos dels grans creatius de l’època que llavors van voler deixar constància de l’entorn rural del qual els nostres avis n’eren protagonistes.

‘El carro de les vuit mules’ de Ramon Casas és una de les peces principals de l’exposició que s’inaugura el dia 28 de juliol. Foto: MVR

El treball torna a veure la llum enguany que se celebra l’Any Casas amb motiu del 150è aniversari del naixement del pintor i s’exposarà en un espai que li és molt afí, una referència evident també en la divulgació de les arrels del camp català. “Com vivien i treballaven els nostres avis?”, és una pregunta que troba resposta a l’exposició que es podrà veure durant sis mesos al Museu de la Vida Rural.

 

En aquesta mostra la pintura a l’oli de Casas hi serà present, però els carruatges també prendran protagonisme. Tot plegat amb l’autenticitat característica del museu i el format familiar habitual. En aquest sentit, una de les activitats vinculades a l’exposició serà un tomb a pas de carro, com fa un segle, pels carrers del poble.

EL FESTIVAL DE POESIA ‘RUSC’, DEGUSTACIONS DE VERMUT I UN TALLER DE VEREMA PER A INFANTS SÓN ALTRES PROPOSTES DEL RECINTE

Durant l’estiu, un dia al mes, les visites al MVR cobren valor afegit perquè culminen amb una degustació de vermut. En definitiva, una experiència per conèixer amb tots els sentits la vida tradicional del camp català. La primera de les degustacions tindrà lloc aquest dissabte 22 de juliol a les 12 del migdia  i es tornaran a repetir dissabte 12 d’agost i dissabte 9 de setembre a la mateixa hora.

 

La poesia del festival RUSC aplega un nombrós públic cada any al Museu de la Vida Rural. Foto: MVR

El museu també obre les portes a la poesia i la música aquest estiu: serà el dijous 27 de juliol a partir de les 20 h amb la 5a edició del RUSC, un festival amb entitat pròpia que se celebra en el marc de la Festa Major del municipi. Alhora, aquest esdeveniment té un fillol, el Rusquet, que es viurà el 29 de juliol, fent així efectiva l’oferta familiar apropant la poesia als infants.

 

Amb aquesta mateixa premissa, el museu també organitza un taller de verema per a infants, aquest de cara al setembre. No serà l’única activitat vinculada amb el món del vi perquè, amb la col·laboració de la DO Conca de Barberà, el públic jove podrà tastar còctels elaborats amb vins. En aquesta línia, un acte obert a tot el públic adult apostarà per un maridatge de vins amb xocolata.

 

Aquestes són les propostes estiuenques del Museu de la Vida Rural, que prenen força especialment a partir d’aquest cap de setmana. Per viure l’estiu arrelats a la terra.

Imatge exterior dels edificis que configurem el MVR a l’Espluga de Francolí. Foto: Museu de la Vida Rural
Gerard Bosch
Gerard Bosch
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here