Advertisement Advertisement Advertisement
21.5 C
Província de Tarragona
Divendres, març 24, 2023

Portants de la tradició de Sant Magí

Adolf Quetcuti i Francesc Gallart a la capella de Sant Magí. Foto: Carla Clúa

Toquen les nou del matí. Tarragona es desperta al meu pas pels carrers de la Part Alta. Mentre botiguers aixequen les persianes dels seus comerços, els primers turistes comencen a sortir al carrer, amb càmera i ampolla d’aigua en mà. Un sol radiant d’agost inunda les façanes dels edificis i les tenyeix d’aquell daurat groguenc, que només la capital tarragonina sap aconseguir.

Adolf Quetcuti m’espera a la Casa de l’Ermità de Sant Magí, l’espai habilitat al costat de la capella del màrtir. El president de la Confraria de Sant Magí està ultimant alguns dels preparatius per les celebracions d’aquesta setmana, que ja estan a tocar. A la sala s’olora que s’hi cou alguna cosa: desenes de capses amuntegades davant una de les parets, que dedueixo que van plenes de càntirs o llumeneres, em donen la benvinguda a l’espai.

ADOLF QUETCUTI I MOSSÈN FRANCESC GALLART EXPLIQUEN LA POPULARITAT DEL SANT PATRÓ

Sant Magí no té res a envejar a Santa Tecla”, assegura Quetcuti. Tot i que manté que les dues festes majors de la capital tarragonina no es poden comparar, l’Adolf defensa la notable devoció popular que gira entorn del sant patró. “El Portal del Carro s’omple de gom a gom, tant de gent que ve a algun dels actes religiosos com d’altres que volen viure l’ambient”, sosté.

I és que tot i moure’s sota el títol de “festa major petita”, Sant Magí és la més tradicional de totes dues. Durant aquest dies, fins al 19 d’agost, Tarragona s’omple de festa i aigua per celebrar en honor a l’ermità que durant 30 anys va viure a una cova a Sant Magí de la Brufaganya, a inicis del segle IV dC. Segons la llegenda, quan els soldats romans van anar a matar-lo, va donar un cop a terra amb el seu gaiato i va fer néixer el riu Gaià. Des de finals del segle XIX, Tarragona li ret homenatge cada agost amb una setmana farcida de tradició.

La distribució de la capella es capgira cada any per facilitar-ne l’accés durant les festes. Foto: Carla Clúa

Sento esbufegar algú al carrer. Em giro, i veig el capellà Francesc Gallart travessant la porta. Cansat i acalorat, el mossèn s’asseu al nostre costat per recuperar-se del sobreesforç. “Ell és el veritable responsable de tota aquesta feina”, diu l’Adolf somrient mentre l’assenyala. Als seus 84 anys, Gallart segueix sent el capellà de Sant Magí i un dels principals vetlladors dels preparatius per aquesta festa major.

“Fem un gran esforç en infraestructures, tant en capital humà com material”, comenta el president de la confraria. Des de transportar llumeneres fins a preparar els portants de Sant Magí: els preparatius per la festa major petita suposen una feina contínua per la confraria, que durant tot l’any es manté activa per la divulgació del sant. “Volem que no sigui un dia l’any, sinó una realitat durant els dotze mesos”, afegeix Gallart.

Quan ja està més recuperat,  mossèn Gallart em convida a fer una visita a la capella. Adolf Quetcuti i jo el seguim a través del passadís fins a arribar a una gran porta de fusta, que el capellà s’afanya a obrir. “Normalment l’orientació de la capella és a l’inrevés, però cada any per Sant Magí capgirem tota la distribució per fer-la més accessible”, m’explica Quetcuti.

LA CONFRARIA DE SANT MAGÍ TREBALLA DURANT TOT L’ANY EN ELS PREPARATIUS DE LA FESTA MAJOR

La coincidència de Sant Magí amb ple estiu fa que un gran nombre de turistes, i també tarragonins que ja no viuen a la ciutat puguin afegir-se i gaudir de les festes de Tarragona. Tot i les més de dues-centes activitats programades, tant religioses com culturals, la que més públic aplega és l’arribada d’aigua amb carros i cavalls des de Sant Magí de Brufaganya el dia 18 d’agost, finalitzant el recorregut a la capella, on es poden adquirir els càntirs i les ampolles d’aigua procedents del santuari.

Tot i mantenir per sobre de tot la tradició, des de la confraria s’aposta per una immersió en noves propostes i activitats que puguin ressaltar el personatge de Sant Magí, com és el cas d’una exposició didàctica que s’està preparant a la Casa de l’Ermità. “Si volem que les tradicions segueixin, les hem d’explicar a la canalla”, comenta Quetcuti.

“El Portal del Carro s’omple de gom a gom amb l’arribada de l’aigua de Brugafanya”. Foto: Carla Clúa

Sant Magí és un sant molt estimat a Tarragona, i, en paraules de Quetcuti, “extremadament popular”. Les festes d’agost, guiades pel culte i la devoció, escapen de ser només una qüestió religiosa i s’estenen en un context més lúdic i cultural. Com cada any, aquest divendres milers de persones es congregaran als carrers de la Part Alta de la ciutat i peregrinaran fins a les portes de la capella per aconseguir un càntir amb aigua de la Brufaganya. Tal com marca la tradició.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here