10.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, desembre 4, 2021

Un got per festes i amb contingut social

Cartell promocional de “Un got X festes”. Foto: Un got X festes

S’ha fet esperar, però ja el tenim aquí. Tarragona s’afegeix al nombrós grup de ciutats que ja disposen d’un got reutilitzable per les festes majors amb l’afany d’ajudar a reduir la quantitat de residus que se’n deriven durant aquestes celebracions. Aquest Sant Magí s’ha posat mig a prova aquest nou model, que s’espera millorar-lo i poder-lo perfeccionar de cara a Santa Tecla.

Tot i que l’any passat l’Ajuntament ho va intentar, el fracàs de la proposta el va portar a demanar mediació a la Cooperativa Combinats, una entitat sense afany de lucre creada a principis del 2017. L’entitat persegueix en les seves accions propostes i projectes que ofereixin innovació amb perspectiva cultural, social i d’entreteniment.

La idea és clara: oferir un got de polipropilè, reutilitzable i 100% reciclable que es podrà adquirir al preu d’un euro a la majoria d’establiments de restauració o relacionats amb els actes festius. Amb això es vol perseguir la reducció de deixalles generades durant les festes, i minimitzar l’impacte de neteja de la ciutat.

LA COOPERATIVA COMBINATS IMPULSA UN GOT REUTILITZABLE I 100% RECICLABLE A LES FESTES MAJORS

“Volem deixar enrere la imatge de beure una cervesa i llençar el got a terra”, diu Nacho Pascual, un dels membres de la cooperativa. Tot i que reconeix que és una feina a llarg termini, l’entitat creu que és imprescindible començar-la i que s’esperen resultats definitius en un marge de tres anys.

La implantació d’aquest got ha tingut una bona acollida per part del sector de la restauració de Tarragona, i la majoria de bars i locals ho han acceptat davant l’evident problema de residus. La setmana passada es van repartir ja 130 mil gots que s’han introduït  al circuit a mode de simulacre de cara a Santa Tecla.

Nacho Pascual, al centre, al costat d’Ivana Martínez, regidora de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: cedida.

A diferència d’altres models a ciutats veïnes, Tarragona aposta per no oferir un got retornable. “Estem transformant el projecte en una economia circular, i per tant volem que aquests gots es reutilitzin”, recolza Pascual. Tot i que en altres ciutats, els consumidors poden retornar el recipient i recuperar l’euro pagat, per Tarragona això suposaria un “problema de logística difícil d’afrontar”.

EL GOT COSTA UN EURO I PART DELS BENEFICIS ES DESTINARAN A PROJECTES CULTURALS I MEDIAMBIENTALS DE LA CIUTAT

“No tenim una mirada simplista en els nostres projectes: els vinculem tots a iniciatives de caràcter social”, diu Nacho Pascual. I és que aquest no és una excepció. El simbòlic preu d’un euro, a part de destinar-se una part dels beneficis a les despeses de fabricació i distribució, designarà un 30% a projectes culturals i mediambientals de la ciutat. Després de Sant Magí, s’obrirà una convocatòria pública per tal de presentar projectes que aspirin a rebre aquesta subvenció. “És un mecanisme per teixir una xarxa ciutadana i associativa”, reitera Pascual.

El got festiu tardava a arribar a Tarragona. Seguint el model d’altres ciutats que ja el tenen consolidat, com és el cas de Pamplona, Tarragona n’ha fet la seva versió pròpia i feta a mida, adaptada a les seves necessitats. “En farem un cas d’estudi perquè pugui servir com a model a altres ciutats”, conclou el Nacho.

Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here