19.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

Presidentes castelleres

Mireia González, actual presidenta dels Xiquets de Tarragona. Foto: Marta Montserrat.

Mireia González. Anna Guasch. Rosa Mallol “Pachicha”. Maria Teresa Alcoberro. Elles han estat les primeres dones presidentes dels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, respectivament. Amb l’accés al càrrec, enguany, de la Mireia González, les quatre colles castelleres tarragonines ja han tingut, almenys, una presidenta.

 

De fet, només al Serrallo hi ha hagut una segona dona presidenta, l’Esther Cabrera. A les altres tres colles de la ciutat han estat les primeres, i de moment les úniques dones a la presidència de les seves entitats. Amb aquesta excusa ens asseiem a enraonar amb elles, cadascuna al local de la seva colla, la que ha estat com a mínim durant uns anys com la seva segona casa.

Anna Guasch, expresidenta de la Jove de Tarragona, en un moment de l’enregistrament. Foto: Gerard Bosch.

El nexe d’unió entre les quatre és el fet de ser la primera presidenta de la seva colla, però també la intensitat amb què viuen els castells. De perfils i experiències molt diferents, de colles molt diferents en definitiva, però amb una passió castellera incommensurable. Les quatre representen, alhora, la diversitat del fet casteller, des de la joventut de la Mireia, fins a la veterania de la “Pachicha” o l’Anna Guasch, passant pel creixement i la incorporació de gent a les colles que no hi havia estat tant vinculada com pot ser la Maria Teresa Alcoberro.

 

Amb elles parlem de l’experiència al càrrec, de l’estat de la colla en l’època en què la van presidir i a l’actualitat, dels motius pels quals van acabar sent presidentes o del seu paper a l’agrupació abans i després. Però també, com és evident, aprofitem per parlar del rol de les dones al món casteller, dels canvis que ha suposat, de les poques dones que ocupen càrrecs d’importància a les juntes (ja sigui tècnica o directiva) i dels camins que els queda per recórrer. El paper de Tarragona en el panorama casteller és motiu de reflexió de les quatre, així com el creixement que experimenten actualment totes les colles de la ciutat.

Rosa Mallol va ser presidenta dels Xiquets del Serrallo. Foto: Gerard Bosch.

“Presidentes. Castells amb veu de dona”, és un parada a reflexionar en el frenesí casteller actual. És, alhora, una mirada al passat, amb l’experiència i el bagatge de grans castelleres, però també una mirada al futur, amb joves castelleres amb renovada empenta. Les escoltarem a totes quatre en tres reportatges que es distribuiran a través del FET a TARRAGONA durant el mes de setembre, abans de Santa Tecla.

 

 

“Presidentes. Castells amb veu de dona” és un audiovisual realitzat per Gerard Bosch, Marta Montserrat i qui signa aquest article, Jordi Robert. Una producció del FET que compta amb el suport del Consell Comarcal del Tarragonès. Aquest projecte suposa donar continuïtat a la sèrie ‘La Festa per dins’ que vam publicar ara fa un any i que tenia com a protagonistes tres joves teclers: Jordi Anglès, Arnau Fà i Mireia Pous.

Maria Teresa Alcoberro, expresidenta dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, respon les preguntes del FET. Foto: Gerard Bosch.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here