12 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Puntals de la revifalla castellera de Tarragona

Albert Grau (Colla Jove) i Joan Sala (Xiquets de Tarragona), dos dels impulsors de la diada castellera del Primer Diumenge de les Festes de Santa Tecla. Foto: David Oliete.

El fundador de la Colla Jove (i abans membre dels Xiquets de Tarragona) Manel Sanromà publicava el 21 d’agost de 1994, dos dies desprès que els liles descarreguessin el primer tres de nou, a la plaça de les Cols, un article titulat “3 (places) de 9”, on proclamava: “Si els tarragonins volen una Tarragona capital, ja la tenim: la capital dels castells”. Aquesta idea, però, es va erosionar força en l’escena castellera deprimida, difusa i acomplexada que cobreix el període comprès entre 1996 i 2004, amb una Jove en regressió, uns Xiquets que no acabaven d’assumir la iniciativa, i el Serrallo i Sant Pere i Sant Pau en situació d’estancament.

 

L’any 2009, l’autor d’aquestes línies, encara escrivia, per a la revista Castells: “La introspecció de la Jove, una mentalitat dels Xiquets ancorada en el món local i molt pendent (massa?) de l’evolució de l’altra colla, així com l’estancament de les altres dues agrupacions van donar lloc a una escena castellera tarragonina resclosa i decadent. (…) Davant d’aquesta situació, es va produir una reacció en la Jove, que, tot articulant una aliança estratègica amb els Xiquets, va impulsar la nova diada de festa major, el diumenge abans de Santa Tecla, una aposta d’obertura del món casteller local, davant del paper progressivament irrellevant en el context general del calendari” que havia anat adquirint la convocatòria tarragonina.

ALBERT GRAU (COLLA JOVE) I JOAN SALA (XIQUETS DE TARRAGONA), IMPULSORS DE LA DIADA DEL PRIMER DIUMENGE DE SANTA TECLA

Allò que farà gairebé una dècada era encara una possibilitat, s’ha concretat progressivament, reforçant molt considerablement el lloc de Santa Tecla en el calendari, les prestacions de les dues grans colles tarragonines (i, de retruc, de les no tan grans, especialment, la de Sant Pere i Sant Pau), a banda de la seva obertura a nombroses sortides fora de la ciutat, algunes de prestigi notori. En definitiva, els castells a la ciutat han experimentat un creixement i una millora molt notables, que, en part, ha permès a Tarragona recuperar posicions en relació amb aquell període del canvi de mil·lenni, en què es va produir un cert estancament local en un moment de progressió generalitzada.

 

Avui dia, Tarragona és, per molts motius, un referent en el món casteller. Tant el Joan Sala, ex-cap de colla i ex-president dels Xiquets de Tarragona, com Albert Grau, que també ha exercit els dos càrrecs a la Colla Jove, no en tenen cap dubte. Tarragona és la capital dels castells. Ho és perquè, efectivament, com assegura l’Albert Grau, “som exemple al món casteller”, un punt de referència.

(…)

Així arrenca un dels 25 articles que publiquem al número 25 del FET a TARRAGONA, especial i diferent per commemorar el quart aniversari de la revista. Un article que vol posar en valor la diada castellera del Primer Diumenge de Festes que en el seu moment van impulsar la Colla Jove i els Xiquets de Tarragona.

 

La revista es pot trobar a LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA ADSERÀ, CAL MATIAS (Serallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8).
Et vols fer subscriptor/a del FET? Fes-ho ara i aquí i emporta’t a casa, de regal, el llibre ‘Tàrraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió’, coordinat per Joaquin Ruiz de Arbulo.

Jordi Jaria i Manzano
Jordi Jaria i Manzano
Professor de dret constitucional i ambiental URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here