18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Gegants gitanos

Foto: Josep M. Sansaturnino

És una obvietat dir que la festa de Santa Tecla no seria la mateixa sense els gegants Moros ni sense el Negrito i la Negrita. I també resulta obvi que aquests elements de la cultura popular tarragonina senzillament no existirien sense els gitanos de la part alta de Tarragona. En el cas dels gegants Moros, de manera literal, perquè, segons la tradició, l’escultor Bernat Verderol, l’any 1851, es va inspirar en els dos gitanos més ben plantats de la part alta, el Valatxo i la Maria, per modelar-ne les cares.

 

D’aquesta manera, fa més de 150 anys que els gitanos de la part alta són l’ànima dels gegants Moros i també del Negrito i la Negrita, ja que des de mitjans del segle XIX són els encarregats de portar-los i de fer-los ballar a la festa de Santa Tecla i a la resta de festes populars i tradicionals de la ciutat. Una tradició que passa de generació en generació, i que dels Ximenis primigenis (família a la qual pertanyia el Valatxo) s’ha estès a d’altres famílies de la comunitat gitana, com els Piqueros, els Batista o els Gutiérrez.

 A L’ESPAI TURISME DEL CARRER MAJOR S’EXPOSA ‘SOM GITANOS’, DEL FOTÒGRAF ‘SANSA’

Alguns membres d’aquestes famílies es van aplegar a l’Espai Turisme del carrer Major de Tarragona per assistir a la inauguració de l’exposició fotogràfica “Som gitanos”, en què el fotògraf tarragoní Josep Maria Sansaturnino, “Sansa”, ha volgut mostrar la identificació de la comunitat gitana de la part alta amb aquests elements festius tradicionals. L’exposició recull un total 36 fotografies que documenten el ball de gegants, amb unes imatges dinàmiques que deixen veure l’alegria de la festa, així com retrats dels membres de la colla gegantera, com en Josep Antoni Gutiérrez Reyes, “Popet”, que, mentre es reconeix en una de les fotografies de la mostra, ens explica que, per tradició familiar, porta els gegants des dels 17 anys i que encara ara, “que em faig vell”, viu la festa amb la mateixa intensitat.

 

Foto: Josep Maria Sansaturnino.

Aquestes fotografies s’han seleccionat del miler que “Sansa” ha realitzat durant tres anys de seguiment als gitanos de la part alta de Tarragona i que té la intenció de recollir en un llibre sobre la tradició i la cultura d’aquesta comunitat. Així doncs, el lligam entre els gitanos de la part alta i els gegants serà un capítol important d’aquest futur llibre, en ser aquest un dels elements identitaris més importants de la comunitat gitana de Tarragona, de la qual s’ha arribat a convertir en un símbol.

 

La mostra “Som gitanos”, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i que compta amb el patrocini de Gitanos.cat, entre d’altres, es podrà visitar fins al 15 d’octubre a l’Espai Turisme de Tarragona.

 

Pineda Vaquer
Pineda Vaquer
Historiadora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here