Advertisement
24.4 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 6, 2023

Una exposició que mostra la bellesa de les ‘dones reals’

Foto: Meritxell Perpiñà

Tot va començar anys enrere, en un bloc d’Internet, per donar una sortida a la seva afició per la fotografia. A poc a poc, però, el projecte ‘Som així!’ ha agafat forma i ara és el motiu d’una exposició al vestíbul del teatre Bravium de Reus. La seva impulsora, Meritxell Perpiñá, es va decidir a retratar dones “de tot tipus i de totes les edats” per mostrar-les tal com són, sense artificis, per confrontar “la bellesa natural que tots tenim” amb els dictats estètics que promouen els mitjans de comunicació i, en especial, el món de la publicitat. El recull d’imatges que pot visitar-se a l’equipament reusenc fins al proper mes de gener de 2018 aplega 30 instantànies, si bé al web ja ha comptat amb el suport de més d’una cinquantena de models.

 

Ni càrrega ni crítica

 

“Vaig fer la proposta en un xat, a veure qui volia sortir, qui es volia deixar fotografiar. Durant les primeres 24 hores no va respondre ningú, però a poc es van anar animant”, recorda amb un somriure la fotògrafa, que regenta una botiga de roba infantil al nucli antic de la capital del Baix Camp. De fet, la idea de tirar endavant ‘Som així!’ la va adquirir precisament darrere del taulell del seu local. “Hi ha mares que diuen a les filles que una peça de roba no els queda bé perquè els fa panxa, posem per cas”, lamenta. Una actitud trista, creu, quan la receptora d’aquests durs comentaris és “una noia que tot just s’està formant i que està descobrint el seu cos“, assenyala.

Foto: Meritxell Perpiñà

No obstant això, Perpiñá exposa que la seva voluntat no és pas passar comptes amb ningú, “ni carregar ni criticar”. “El que vull mostrar és que no hi ha res més que bell que agradar-se tal com s’és“, subratlla. I més encara si la model pot aparèixer a les fotografies acompanyada de la gent que més s’estima. D’aquesta manera, moltes de les models s’envolten de fills i filles, amigues o mares davant del seu objectiu. “Quan s’és mare és quan el cos més canvia, i em va semblar una bona idea mostrar els canvis amb naturalitat”, manifesta. Fer-les aparèixer amb la canalla les relaxa. “Al principi tothom se sent una mica cohibit, però a poc a poc es deixen anar, més encara quan hi ha els nanos”, assegura.

 

Ni filtres, ni màscares

 

La fotògrafa celebra la bona acollida que està tenint al web ‘Som així!’. Per desgràcia, malgrat això, “sí que hi ha hagut homes als quals els molesta veure el cos d’una dona tal i com el mostro jo”, possiblement sotmesos “a la dictadura de la imatge”. “Estem massa acostumats a veure homes i dones perfectes, esculturals, i la realitat és molt més complexa i imperfecta”, subratlla. De cara al futur, qui sap, podria haver-hi un projecte fotogràfic similar, dedicat en aquest cas als homes. “No ho descarto, però per ara no entra en els meus plans. Tinc una colla d’amics, això sí, que estic segura que s’animarien i voldrien sortir-hi”, fa constar.

 

Evidentment, a ‘Som així!’ no hi ha hagut ni hi haurà edició ni tractament digital de les fotografies. Ni filtres, ni màscares, ni cap truc. “Volia transmetre una gran sensació de realitat i de proximitat. Qui té arrugues té arrugues, és així de senzill”, segueix. El bloc segueix obert a la participació de totes les dones que vulguin sumar-s’hi, mentre Perpiñá treballa també altres disciplines i estils que la complauen. És el cas, entre d’altres, de la fotografia paisatgística i de la fotografia social. A l’espera de nous treballs i exposicions, la del Bravium (al carrer de la presó, 13) romandrà a l’abast de les visites fins al 31 de gener de l’any vinent.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here