7.9 C
Província de Tarragona
Divendres, desembre 3, 2021

Artesans de la divulgació científica de la URV

Guanyadors del concurs de monòlegs científics. Foto: URV

L’interès per la ciència ha anat augmentant els últims anys. Segons dades d’un estudi bianual de la FECYT (Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia), el passat 2016 un 16’3% dels enquestats es van mostrar interessats, una xifra que ha augmentat deu punts respecte el 2004. “La gent que no  està interessada per la ciència, és perquè no l’entén”, diu Montse Cartañà, responsable de la Unitat de Comunicació de la Ciència. Aquest departament de la URV està en funcionament des del 2013 i “respon de la necessitat de divulgar la ciència a la societat”, explica la Montse. “Abans no hi havia cap estructura permanent que es dediqués a comunicar els resultats de la recerca”, afegeix.

 

La Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV adapta els termes científics dels articles a un llenguatge més proper

 

La Rovira i Virgili va publicar l’any passat més de 1.200 articles en revistes especialitzades i la tasca dels membres de la Unitat, coneguda també amb el nom de ComCiència, és adaptar el llenguatge dels investigadors, sovint complex i específic, a un altre de més entenedor, de més proper. “La feina que fem, moltes vegades no es veu, però és la d’acordar amb els investigadors un titular i un cos de text flexible, però alhora rigorós i fidel perquè sigui comunicable i els mitjans el puguin comprar”, explica la periodista.

Alumnes en un dels tallers ‘Fem recerca’. Foto: URV

Acabem de deixar enrere un dels moments forts del curs, la Setmana de la Ciència, però el departament no para en tot l’any: cada setmana envia un article als mitjans sobre alguna de les recerques que s’estan duent a terme a la URV. Normalment és el dimecres. “Considerem que no hi pot haver un allau d’informacions científiques si volem que els mitjans en facin ressò”, detalla la Montse. Més enllà d’aquest escrit setmanal, fan col·laboracions més esporàdiques com la de la revista FET a TARRAGONA, que cada número publica un article d’un investigador o grup.

 

ComCiència està formada per periodistes, a diferència d’altres universitats que està conduïda per científics

 

La majoria d’unitats de comunicació de la ciència estan formades per científics i n’hi ha d’altres que les encapçalen periodistes: és el cas de la URV. “Aquí és a on es nota la diferència perquè els científics al redactar les informacions no s’acaben d’adaptar a un llenguatge d’ús comú; nosaltres hem d’aconseguir que els investigadors utilitzin uns termes als quals no estan habituats”, remarca la cap de la Unitat.

 

Una altra vesant és la formació dels científics, anualment programen uns cursos adreçats a millorar la comunicació de les persones que fan recerca. Un dels professors que fa pràctiques amb els alumnes és el periodista Ricard Lahoz, director del FET a TARRAGONA. Des de ComCiència tenen clara la màxima “allò que no es comunica no existeix” i, a vegades, la relació entre periodistes i científics és “tensa”.

 

Organitzen dos cicles anuals a la ciutat: “Ciència a La Cantonada” i “La ciència de la xocolata”

 

Des del naixement de la Unitat van creure oportú apropar-se a la ciutadania i ho van fer a través del cicle “Ciència a La Cantonada”. Obert a tothom, cada segon dimarts de mes es troben a l’emblemàtic cafè amb un investigador de les diferents disciplines de la Universitat. El conferenciant desenvolupa un tema i s’obre un temps de tertúlia.

Tertúlia a La Cantonada, l’última amb el professor de Dret Constitucional, Jordi Jaria. Foto: URV

Aquest mes de novembre ha estat  el torn del professor de Dret Constitucional, Jordi Jaria, amb la ponència “La crisi constitucional catalana: com hem arribat fins aquí”; el 12 de desembre la professora d’Enginyeria Química, Sílvia de Lamo, explicarà “El futur de la nostra dieta: insectes i algues”. És una experiència que beneficia a les dues parts, al públic l’abasteix de coneixement i l’investigador “aprèn a divulgar ciència d’una manera diferent”, assenyala la periodista.

 

Com a novetat d’enguany, cada segon dijous de mes a la tarda s’establiran a la Biblioteca Pública de Tarragona per oferir diversos tallers sota el títol de “La ciència de la xocolata”. L’activitat està adreçada a nens de 9 a 12 anys i el curs passat es va fer una prova pilot a l’Escola Pau Delclòs. “Es repassarà des de la història de la xocolata que fabricaven els ibers fins a la impressió del producte en 3D”, explica la Montse.

 

ComCiència surt arreu del territori i divulga també a través de càpsules de vídeo

 

Qualsevol excusa és bona per acostar la ciència a la societat i els últims anys també han impulsat #TalentURV, “Ciència en 1 minut” i “Pregunta a la Plaça”. Els tres formats són en vídeo i es poden veure al canal de youtube de la URV. El primer és una proposta de divulgació científica amb persones que han triat la Rovira i Virgili per fer la seva recerca. El segon es fa a través d’animacions i  explica un concepte científic en un minut, i l’últim està protagonitzat per la periodista Anna Plaza, periodista del FET a TARRAGONA.

Una de les activitats realitzades en el marc de la Setmana de la Ciència. Foto: URV

La URV és segurament la única institució del Camp de Tarragona que ha aconseguit vertebrar el territori i ,seguint aquesta línia, ComCiència surt periòdicament de la capital i de Reus “amb la voluntat de fer arribar el coneixement arreu a través del Campus extens”, afirma la Montse Cartañà, “de Santa Coloma de Queralt a la Sènia o als centres cívics de Tarragona”.

 

La ciència ha d’adaptar-se i ser capaç d’arribar a qualsevol racó. Sovint coneixem a l’emissor i al receptor, però el canal no és menys important. Els de ComCiència, de manera gairebé artesanal i amb un equip format per Javi Polinario, Cristina Mallo i Xavier Jiménez, sovint poleixen totes les arestes de la via perquè el tren de la ciència arribi al destí.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here