14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

Un premi per realçar la difusió de Tarraco

D’esquerra a dreta: Maria Mercè Martorell, Begoña Floría, Josep Fèlix Ballesteros, Joan Josep Marca i Albert Vallvé. Foto: Mauri – Ajuntament de Tarragona.

Si hi ha una entitat que mereix el reconeixement de Tarragona per la seva feina en favor del patrimoni, aquesta és la Fundació Privada Mútua Catalana. Coincidint amb el dissetè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial per part de la UNESCO, aquest dijous s’ha lliurat a la fundació el Premi Tarraco, que valora la feina d’entitats que treballen per la preservació i promoció dels elements patrimonials de la ciutat.

 

El guardó es va instaurar l’any passat i va recaure, llavors, al Camp d’Aprenentatge de Tarragona, una altra entitat que s’ha distingit en fer arribar els coneixements de patrimoni i del món romà a milers d’alumnes de la ciutat i la demarcació.

 

El Premi Tarraco és un encert, un element que ajuda a revaloritzar la data del 30 de novembre, el dia en què es va aprovar la declaració de Patrimoni Mundial l’any 2.000. Durant força temps, l’ajuntament i el conjunt de la ciutat van obviar l’efemèride, però aquesta errada inicial s’ha anat corregint en positiu els darrers anys.

LA FUNDACIÓ MÚTUA CATALANA REP UN GUARDÓ PER LA SEVA FEINA EN FAVOR DEL PATRIMONI DE LA CIUTAT

Així, el pròxim diumenge s’obriran a la ciutadana tots els recintes patrimonials de la ciutat com són les Muralles, el Pretori, el Circ, l’Amfiteatre i el Fòrum de la Colònia, als que s’hi sumaran el Museu Nacional Arqueològic, el Museu i la Necròpolis paleocristians i les vil·les romanes de Centcelles i els Munts. El programa d’activitats inclou recreacions històriques i, com a novetat, recitals de música a càrrec de l’Escola Municipal de Música i El Tecler.

Ha costat força temps que els tarragonins vagin assumint la rellevància del patrimoni històric de la ciutat. Per això, la tasca de la Fundació Mútua Catalana resulta fonamental. En l’àmbit de la difusió, acaben d’editar el llibre ‘Tarraco, Patrimoni Mundial. Una nova visió’, que ha coordinat un magnífic equip de la URV liderat pel professor Joaquin Ruiz de Arbulo, i que els subscriptors del FET a TARRAGONA ja han aconseguit de franc amb la revista.

EL PREMI ES LLIURA COINCIDINT AMB EL 17è ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ DE PATRIMONI MUNDIAL

També en el camp de la difusió, la fundació ha liderat els congressos internacionals de la Tarraco Biennal, que han ajudat a posicionar Tarragona com a punt de referència dels experts i acadèmics en temes d’arqueologia. I tot això, sense oblidar les aportacions directes a la recuperació d’elements patrimonials de primer ordre, com el tram de les graderies del Circ a la plaça dels Sedassos.

 

Acte sobri i elegant a la sala del sarcòfag Hipòlit que es tanca amb una lectura de textos sobre patrimoni tarragoní a càrrec de dos alumnes de l’Escola de Lletres. Abans, bon detall de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros en demanar a l’exregidora de Patrimoni, Maria Mercè Martorell, i l’exregidor de Cultura, Albert Vallvé, que participessin en el lliurament del guardó. Martorell i Vallvé van estar presents l’any 2.000 a l’assemblea general de la UNESCO en el moment de la designació. Està bé no oblidar-se dels grans moments que ha viscut la ciutat les darreres dècades. I aquest n’és un dels més importants.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here