Advertisement
11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Vins d’autèntica essència mediterrània

Francesc Boronat, a la seva finca ‘Coster de les bruixes’ de Nulles d’on surt el vi ‘Tanca els ulls’. Foto: David Oliete

 

Camina amb pas ferm cap a les vinyes. Parla amb convicció, sense dubtes. Se’l veu il·lusionat mostrant als visitants una finca -‘Coster de les bruixes’- encarada al Mediterrani. Només té 26 anys, però ja en fa tres que pilota un projecte propi: ‘Tanca els ulls’.

 

Cesc Boronat representa la quarta generació d’una família de viticultors de Nulles (Alt Camp). Estudia durant dos anys un Cicle de Grau Superior de viticultura i enologia a l’escola d’Espiells (Alt Penedès). Després, decideix viatjar per cellers d’arreu per aprendre una mica (o molt) de cada lloc.

 

Roda el món i torna al born. Quan torna a casa, en Cesc decideix apostar per fer realitat un somni: reobrir un celler propi que ja havia funcionat cent anys enrere. Així és com el Celler d’en Cesc fa el 2014  el primer vi, un macabeu que estrena el nom que després l’ha acompanyat: ‘Tanca els ulls’.

CESC BORONAT: 26 ANYS I QUARTA GENERACIÓ D’UNA FAMÍLIA DE VITICULTORS DE NULLES

Passegem al costat de les vinyes, per un terreny envoltat de bosc, matolls, romaní, farigola, fonoll, alzina, pi… “Essència mediterrània”, apunta en Cesc. La finca és al punt més alt del municipi de Nulles i mira al mar. “Això permet que rebi influència en forma de marinades, refrescant les vinyes a l’estiu i conservant acideses”.

 

Amb el macabeu al mercat, Boronat i la família decideixen tirar endavant el projecte i condicionen l’espai que havia estat l’antic celler de la casa: “Hi veig moltes possibilitats perquè fem un vi molt mediterrani en un terreny amb argila i pedra calcària, amb uns matisos molt interessants”.

PRODUEIX 10.000 AMPOLLES L’ANY DE DOS VINS QUE “EXPRESSEN EL PAISATGE QUE ENS ENVOLTA”

Així, el 2015 surt el segon vi, el ‘Tanca els ulls, cartoixà de marina’, que defineix com a “més rústic i salvatge que el macabeu, un vi fresc que aporta sensacions com el pebre o les fruïtes vermelles de bosc”. El primer vi té “tocs molt salins i és elegant i vigorós”. Tots dos “expressen una essència mediterrània i aquest paisatge que ens envolta”, precisa.

 

La bona acceptació del Celler d’en Cesc fa que ara estigui en alguns establiments de Tarragona i Barcelona i en experiències d’exportació a Canadà i Austràlia. El 2017 han produït 10.000 ampolles a partir de la feina en 6 hectàrees de terreny: “Les produccions no augmentaran gaire, busquem sobretot qualitat”.

Els dos vins que ha produït fins ara Cesc Boronat: a l’esquerra el macabeu, i a la dreta el ‘Cartoixà de vinyes velles’. Foto: Agustí Arévalo.

El tercer vi, fruït de la verema del 2017, sortirà al carrer la primavera de l’any que ve, cent per cent malvasia, i mantenint la marca ‘Tanca els ulls’. La voluntat d’en Cesc és que “cada vi expressi una varietat, una finca i un microclima determinat”.

 

De moment, els dos primers es poden trobar en restaurants de Valls i l’entorn com el Tros, Les Espelmes i La Quinta Forca, i a Tarragona, al Llagut de la plaça del Eei. A Barcelons, estan en botigues especialitzades com VilaViniteca i MonVinic Store. Alguns restaurants de la capital catalana que treballen el ‘Tanca els ulls’ són. Disfrutar, Marea Alta, Hotel Sofía, Abac, Viblioteca, MonVinc i Shangai.

 

‘TANCA ELS ULLS’ ES POT TROBAR EN BOTIGUES I RESTAURANTS DE BARCELONA, TARRAGONA I VALLS

 

Anar a poc a poc i treballar només en finques que tenen un bon potencial. Aquesta és la filosofia d’aquest jove viticultor  -casteller de la Vella de Valls-  que no vol renunciar a seguir vivint a Nulles. “De petit, quan anava a veremar, sentia que aquelles finques eren una cosa teva, sabia que hi havia hagut un celler a casa dels avis i em sabia greu que el raïm es barregés amb altres finques. Tenia il·lusió de fer un vi propi i tornar als orígens”.

 

Com en els contes, el somni es fa realitat algun dia: ha tancat els ulls, ha treballat molt, hi ha posat molts esforços i coneixements, hi ha comptat amb el suport de la família i els resultats es comencen a veure ara. El Celler d’en Cesc és un exemple de producte de qualitat i proximitat al Camp de Tarragona. Un vi deliciosament mediterrani que ens pot acompanyar tot l’any i, especialment, en aquests àpats de Nadal.

Cesc Boronat amb el seu vi a Tarragona, davant del restaurant Almosta, ara tancat. Foto: Agustí Arévalo

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here