23 C
Província de Tarragona
Diumenge, juliol 3, 2022

TED, difondre idees que valen la pena

Imatge d’una edició anterior de TEDxTarragona. Foto: Jean Segovia

“Xerrades per difondre idees que valen la pena, tan senzill i tan complex com això”. Agustí López defineix d’aquesta manera les conferències TED. Ell és el responsable de TEDxTarragona. TED va néixer als Estats Units com a una experiència única, però vist l’èxit es va anar escampant arreu. Aquí va arribar l’any 2015 en forma de TEDx gràcies a què l’organització va començar a concedir llicències a tercers per organitzar aquest tipus d’esdeveniment. Les llicències són nominals i en el cas de Tarragona la té l’Agustí López que és la persona que vetlla perquè la trobada anual a la ciutat segueixi la filosofia TED.

 

TED és una organització sense ànim de lucre i aquests darrers mesos el responsable a Tarragona ha estat fent difusió d’un programa de la marca, els TED-Ed Club. Aquest projecte conforma un grup de cinquanta persones màxim d’entre 8 i 18 anys amb un líder que dirigeix el conjunt. És un programa de tretze passos, “començant del no res fins a l’exposició de la conferència”, explica l’Agustí, amb el suport i els materials de TED i el contacte permanent amb la seu central de Nova York.

 

Els alumnes del Col·legi Mare de Déu del Carme comencen aquest any el programa TED-Ed Club

El col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona va ser acceptat dins el programa el novembre passat i amb la tornada a l’escola aquest gener han començat a implementar-lo. “Ha estat un procés llarg de sol·licituds i de paperassa”, apunta la directora del centre, Maria José Muñoz. Els alumnes de les Carmelites es dividiran en dos grups, dels 8 fins als 15 anys, els de primària integraran l’activitat a l’hora del menjador, com una extraescolar i els de secundària a l’assignatura d’oratòria. “No serà una cosa nova perquè l’oratòria és un eix estratègic del nostre programa educatiu”, detalla la directora. Al col·legi ja utilitzen els TED com a eina d’aprenentatge des de diferents àmbits, com el de l’assignatura d’anglès.

 

La temàtica, però, sí que serà una innovació, parlaran d’experiències vitals. “Tendim a fugir dels aspectes que ens fan créixer donant més importància a allò tangible, estudis, dades objectives”, afirma la Maria José, “És un tabú, gairebé ningú parla d’ell mateix, d’un procés que ha viscut”, valora.

 

El TEDx Tarragona 2018 se celebrarà el 18 de maig i intentarà fugir dels conferenciants més coneguts

 

D’altra banda, els engranatges del TEDx Tarragona 2018 estan a ple rendiment ja que un esdeveniment com aquest necessita mesos de preparació. Cada any s’ha de presentar un projecte, explicar de quina manera es treballarà i quina línia se seguirà. El divendres 18 de maig tindrà lloc la quarta edició a la ciutat i comptarà amb vuit o nou conferències que giraran al voltant d’un tema principal.

La sala August del Palau de Congressos en una edició anterior del TEDxTarragona. Foto: Jean Segovia.

L’any passat l’eix va ser “shine”, brillar, “has de buscar diferents àmbits relacionats en la idea central i quan ho tens, mires quina persona podria fer-ho”, comenta l’organitzador. “Intentem cada dia fugir més dels famosos perquè ja tenen plataformes on difondre les seves idees”, subratlla l’Agustí. “Hi ha molta gent anònima que fan unes xerrades espectaculars”, afegeix.

 

Una vegada escollit el conferenciant, els organitzadors els ajuden a fer el guió i l’acompanyen fins a l’exposició final. No és senzill, has de dominar l’oratòria, tenir un bon guió, ser un bagul sense fons del tema que vas a exposar i controlar el temps. “Crec que la gran majoria de gent té alguna idea que val la pena difondre”, conclou l’Agustí.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here