18.8 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

L’hora, el dia i el lloc de la Passió de Sant Fructuós

Un moment d’una anterior representació de la Passió de Sant Fructuós. Foto: Tarragona Turisme.

La mateixa hora, les 11 del matí. El mateix dia, el 21 de gener. El mateix lloc, l’Amfiteatre romà de Tarragona. Comptant que la data enguany cau en diumenge, aquests tres ítems es conjuren, 1.723 anys després, per commemorar extraordinàriament la Passió de Sant Fructuós que se situa l’any 259dC. Una representació teatral adaptada d’un document històric anomenat Passio Fructuosi, datat entre la segona meitat del segle III i la primera del IV.

 

“Vam haver de transcriure el document a un llenguatge teatral per poder transferir el coneixement”, explica Andreu Muñoz, artífex de la funció i president de l’Associació cultural Sant Fructuós. El text narra el procés judicial i martiri d’un bisbe de Tarraco, Fructuós, el primer del qual es té constància, i dos diaques seus, Auguri i Eulogi. Els van cremar vius a l’Amfiteatre de Tarragona. L’escrit que ho explica és el document cristià més antic de Catalunya i alhora, les actes més remotes en el temps de la Península Ibèrica.

 

“Té una importància cristiana per al que és creient, però també és un referent històric i cultural de primer ordre”, apunta el president de l’entitat. Es tracta de l’única biografia completa que es conserva d’un romà de Tarragona. L’associació, a més d’aquest proper diumenge, l’escenifica bianualment una nit d’estiu.

 

Més de 200 persones participen a la representació a l’Amfiteatre

 

L’Amfiteatre de Tarragona, l’escenari és immillorable, però per si fos poc, l’arena d’aquest monument encabeix més de 200 persones per representar la Passió de Sant Fructuós. Una vuitantena d’actors, un centenar de cantaires de l’ScholaCantorum dels Amics de la Catedral, una trentena d’instrumentistes i diversos tècnics conformen el conjunt humà de l’obra. Una família que va des dels 5 anys, la nena més petita, fins als més de 80 la persona més gran.

 

La Neus i el Xavi destaquen això precisament, l’equip: “Som un grup especial, que ens estimem”, diu la Neus Pàmies, “és molt enriquidor formar part d’aquest col·lectiu”, coincideix el Xavi Rius. La Neus fa més de deu anys que hi participa i ha encarnat diversos personatges. Ara representa la Cornèlia, una dona d’un grup de matrones que pateixen per la persecució dels cristians i al mateix temps pel futur dels seus fills i com encararan la situació convulsa que viuen. “Interioritzes tant el paper que acabes sent la Cornèlia”, remarca l’actriu amateur.

 

El Xavi va endinsar-se en la Passió de Sant Fructuós quan era jove fent de soldat. Aquest diumenge interpretarà per primera vegada al governador Emilià, “el dolent”, indica somrient. Els actors compten amb tres regidors que els guien durant l’obra. Fa tres mesos que assagen dividits per escenes i aquest dissabte faran el darrer assaig general sobre l’arena. “En l’acabar, quan saludes al públic t’adones que les persones de la grada també estan integrades, és un moment culminant fantàstic”, exclama la Neus mostrant una sinceritat absoluta.

 

Andreu Muñoz: “Tarragona hauria d’entendre més el patrimoni que transcendeix al fet religiós”

Entusiasmat, el Xavi manifesta que “formes part de la història de la nostra ciutat”. Tant és així que “la Passió de Sant Fructuós ha transcendit més enllà de Tarragona”, afirma l’Andreu Muñoz. La producció teatral de l’entitat s’ha fet extraordinàriament altres vegades: ara fa deu anys per l’Any Jubilar de Sant Fructuós i més recentment, el 2013, amb motiu de les beatificacions que va acollir la ciutat. En aquella ocasió es va fer a la TAP davant de més de 5.000 persones.

 

Malgrat l’interès exterior, el president de l’Associació creu que encara no s’ha aconseguit fer entendre que “aquest patrimoni transcendeix al fet religiós”, apunta l’Andreu. “A vegades s’entén millor a fora que a dins”, comenta. “Aquí sovint ens costa valorar el que forma part de nosaltres”, conclou. A Tarragona necessitem grans dosis d’autoestima, no és cap novetat, i la Passió de Sant Fructuós en pot ser una píndola més.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here