18 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Joan Josep Marca: l’actuari mecenes de Tarragona

Joan Josep Marca, president de la Fundació Mútua Catalana, a la plaça de la Font. Foto: David Oliete.

L’ofici d’actuari, tot i tenir més de dos mil anys d’història, ja que l’exercia en època romana qui redactava les actes judicials i públiques, és poc conegut popularment. Acreditada com a ciència, aquesta professió de gran importància en el sector econòmic es dedica especialment, en els temps moderns, a fer càlculs de riscos per a empreses financeres i d’assegurances, mitjançant mètodes matemàtics i estadístics que permeten establir el marc bàsic de negociació i acord entre la companyia i el client.

 

Joan Josep Marca Torrents (Tarragona, 1940) va ser un actuari apassionat, i encara s’emociona quan parla, jubilat des de fa anys, del que va ser tota una vida dedicada a aquesta feina. Professor mercantil i llicenciat en Ciències Econòmiques, va ser un dels fundadors de la Mútua d’Assegurances de Tarragona, de la qual va ser als inicis director tècnic i desprès màxim executiu durant gairebé quatre dècades, des del 1968. Fidel seguidor del món de la borsa de valors, també va treballar l’auditoria de comptes, la qual cosa dibuixa un perfil molt més proper als números que a les lletres. Més afí a la racionalitat científica que a les muses de la bohèmia.

EL PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ MÚTUA CATALANA REP AQUEST DIMECRES EL TÍTOL DE FILL PREDILECTE DE LA CIUTAT

Resulta, però, que Marca és un home de contrastos, i això explica la seva vinculació a la cultura, un fil conductor paral·lel a la seva trajectòria personal i professional que, actualment, el porta a presidir la Fundació Mútua Catalana, hereva de l’empresa on va treballar i principal entitat privada de mecenatge al Camp de Tarragona. Per aquesta raó i altres, Joan Josep Marca rebrà aquest dimecres 31 de gener el Títol de Fill Predilecte de la ciutat al saló de plens de l’Ajuntament.

 

Nascut al número 11 del carrer Comte de Rius, la seva va ser una infància de postguerra dins d’una família de petits comerciants vinguts del camp a la ciutat (la mare era d’Els Garidells i el pare d’Altafulla). La merceria familiar, ubicada al carrer del Portalet, dins d’on hi havia el Circ romà, marca l’altre punt de referència dels anys dels primers jocs, entre la plaça de la Font, el carrer Cós del Bou i les dues rambles.

(…)

Així comença l’article en forma de retrat de Joan Josep Marca que publiquem íntegrament al número 27 del FET a TARRAGONA, amb motiu de la distinció de Fill Predilecte de la ciutat.

 

Aquests i altres continguts els podeu llegir a la revista, a la venda a LLIBRERIA DE LA RAMBLA, LLIBRERIA LA CAPONA, LLIBRERIA ADSERÀ, CAL MATIAS (Serrallo) i QUIOSC EL MIRACLE (Via Augusta, 8). 

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here