19.7 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Un pas tímid al Banc d’Espanya

Estat actual del jardí a la part posterior del Banc d’Espanya. Foto: Ricard Lahoz.

Un pas tímid, però un pas endavant per reobrir l’edifici del Banc d’Espanya, tancat des de finals del 2003. Un pas petit, però necessari i benvingut. A partir de dilluns que ve ja es podrà accedir al jardí situat a la confluència dels carrers Pau Casals i August. L’espai manté la tanca que l’envolta, perquè està protegida.

 

La remodelació del jardí ha trigat molt més del que seria desitjable, però la seva obertura almenys aporta una llum d’esperança al projecte de reconversió del Banc d’Espanya en un equipament públic dedicat a la difusió de ciència i recerca. Un projecte impulsat pel regidor Francesc Roca (PSC) fruit de l’aliança de l’Ajuntament amb tres centres de referència: l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes).

L’OBERTURA DEL JARDÍ A PARTIR DE DILLUNS HAURIA DE SUPOSAR UNA EMPENTA PER DONAR ÚS A L’EDIFICI

La Fundació Onada, com ja fa al Parc del Francolí, s’encarregarà de la gestió diària de l’espai, que es tancarà a les nits. L’actuació en aquest jardí s’ha centrat en la instal·lació de bancs i fanals i la recuperació del petit estany, però sense aigua. Una obra menor, des del punt de vista pressupostari, però amb una forta càrrega simbòlica.

 

El jardí hauria de portar l’empenta necessària per reobrir un equipament tan emblemàtic que ja ha tingut multitud de projectes, tots frustrats. Anirà de debò ara la proposta de Centre de divulgació científica amb els tres instituts vinculats a la URV? Els instituts aportaran el coneixement, però no el finançament.

EL PROJECTE DE CENTRE DE DIFUSIÓ DE RECERCA HA DE BUSCAR FINANÇAMENT A EUROPA

De moment, el Banc d’Espanya no ha pogut accedir als ajuts de 1% cultural del govern de l’Estat.  Per tant, Tarragona es veu abocada a buscar els diners a Europa. Seria desitjable tenir al llarg d’aquest 2018 un projecte econòmic i de continguts solvent i viable. En cas contrari, tornarem a viure una campanya electoral a les municipals del 2019 amb més promeses sobre l’edifici de la Rambla. I això resultaria, francament, lamentable.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here