14.9 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 24, 2024

Llibertat d’expressió, igualtat de gènere i sàtira al Carnaval

El Rei Carnestoltes, la Concubina i els Ninots de Carnaval. Foto: Carla Clúa

De ben segur que porten dies comprovant el pronòstic del temps constantment i encreuant els dits perquè la pluja es faci esperar una setmana més. De moment, però, no hi ha hagut sort. El Ninot, la Ninota i la Bóta s’han plantat a la ciutat de Tarragona en un dia passat per aigua. Això sí, el mal temps no ha esborrat en cap moment els somriures del Rei Carnestoltes i la Concubina, que esperen amb ànsies començar el seu regnat.

EL NINOT, LA NINOTA I LA BÓTA DONEN EL TRET DE SORTIDA AL CARNAVAL DE TARRAGONA

Tarragona dóna el tret de sortida als seus actes de Carnaval d’aquest any. S’acosten els dies de disbauxa i gresca en què la ciutat es disfressa amb plomes i lluentons i balla al ritme de les comparses pels seus carrers. Mantenint la tradició remuntada a ja fa trenta anys, els encarregats d’encetar aquesta setmana de festa han sigut els Ninots i la Bóta, dos elements tradicionals i històrics en el Carnaval de la ciutat.

Crítica, reivindicació i sàtira. Els Ninots i la Bóta, un cop més dissenyats per Jordina Ros i Pere Estadella, han volgut apostar per la defensa de drets i llibertats molt qüestionats en l’actualitat i mantenir aquella essència més tradicional del Carnaval. “El Ninot i la Ninota són un element diferent del Carnaval de Tarragona, i tot i que els hem anat adaptant al Rei i la Concubina, segueixen mantenint el seu caire artesà”, remarca Jordina Ros.

UNA BÓTA EMPRESONADA RECORDA L’APLICACIÓ DEL 155 I LA MANCA DE LLIBERTATS

La Bóta d’aquest any, empresonada dins d’una gàbia i embolicada amb una cinta en què es llegeix “MUY FRÁGIL” vol ser una metàfora de la manca de llibertat d’expressió i una denúncia envers l’aplicació de l’article 155. “Creiem que és essencial reivindicar uns drets que a dia d’avui haurien de ser inqüestionables”, ha comentat Estadella.

Jordina Ros tallant l’escot de la Ninota en senyal reivindicatiu. Foto: Carla Clúa

La Ninota, que ha començat la presentació amb un vestit que la tapava fins al coll, ha protagonitzat una performance en què la seva creadora li ha tallat l’escot per reivindicar el dret de la dona a vestir i pensar amb llibertat. “El tall ha suposat una igualtat: ningú ha d’imposar a ningú com anar vestit ni què posar-se”, ha afirmat Ros.

Coincidint amb els actes de Carnaval, l’Associació d’Amics de la Colla Jove ha presentat el cartell d’una nova edició de La Baixada del Pajaritu. Aquest dissabte dia 10 de febrer se celebrarà aquesta multitudinària cursa d’andròmines per la baixada Pescateria i el carrer del Cós del Bou, i clourà amb l’entrega de premis i un vermut col·lectiu.

ENTRE LA PROGRAMACIÓ PLURAL I VARIADA DESTACA LA BAIXADA DEL PAJARITU DEL PROPER DISSABTE

Amb un llarg programa per endavant, ben farcit d’activitats, rues i actes per tots els públics, el Carnaval de Tarragona s’instal·la un cop més a la ciutat, posicionant-se com una de les celebracions més consolidades i plurals de l’agenda anual. Apostant fermament per la cohesió i la unió de tots els tarragonins, el Carnaval de la ciutat ha aconseguit créixer any rere any i situar-se en les llistes Top 10 de carnavals d’Espanya.

La Bóta d’aquest any, empresonada i fràgil. Foto: Carla Clúa

Aquest dimecres 7 de febrer, el Rei Carnestoltes Héctor López (Sinhus Sport) i la Concubina Yulán Serrano (Colours Fantasy) deixaran enrere els nervis i pors que els han perseguit aquests darrers mesos i faran la seva esperada entrada triomfal a la ciutat per iniciar el seu regnat. L’endemà, per celebrar Dijous Gras, les coques de llardons i botifarres d’ou farciran el Mercat Central, i el dia es tancarà amb la reconeguda Disfressa d’Or a la Tàrraco Arena Plaça.

El Carnaval de la ciutat posarà punt final a la gresca el dimarts 13 de febrer amb la crema de la Bóta, el Ninot i la Ninota.

Carla Clúa
Carla Clúa
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here