Advertisement
11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Les 155 fotos de l’1 d’Octubre

D’esquerra de dreta, Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Tarragonès, Tjerk van der Meulen i Josep-Lluís Carod-Rovira. Foto: Ricard Lahoz.

Aquest Sant Jordi, i tot el període previ a la gran festa cívica del país, vindrà marcat  per un munt de novetats editorials relacionades amb els esdeveniments polítics de la passada tardor. El tret de sortida a Tarragona l’ha marcat la presentació del llibre Els Fets de l’1 d’Octubre (Pagès Editors) que compta amb la participació, des de la perspectiva tarragonina, de l’escriptor i filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira i del fotoperiodista Tjerk Van der Meulen.

 

El llibre inclou mitja dotzena de textos, encapçalats per la signatura del propi Carod-Rovira, i 155 imatges  –“una casualitat”, segons el propi editor-  que retraten una data excepcional i que quedarà per sempre en l’imaginari col·lectiu: la de l’1-O, el dia del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

CAROD-ROVIRA I EL FOTOPERIODISTA TJERK VAN DER MEULEN PARTICIPEN EN UN LLIBRE SOBRE EL DIA DEL REFERÈNDUM

A l’acte celebrat a la Cambra de Comerç de Tarragona, Tjerk van der Meulen (holandès resident a Tarragona ja fa anys) va agraïr l’interès de l’editorial per posar en valor la feina dels fotoperiodistes, un col·lectiu “deprimit” per la devalució de les imatges en l’actual món digital i de càmeres als telèfons mòbils.  Sobre l’1-O, va recordar que va sentir “impotència, tristesa i indignació” i que en situacions com les viscudes aquell dia “no es pot mantenir la distància professional”.

 

Carod-Rovira va remarcar que el llibre és una “crónica del que va fer la gent, defensant les llibertats davant les urnes” en un dia protagonitzat per “milions de rostres anònims” amb una “capacitat d’autoorganització espectacular”. De fet, va dir, el poble és “l’única estructura d’Estat” a Catalunya, i “només amb el poble, i no per la força de les armes i les lleis, podrem guanyar a Espanya”.

 

Un dels rostres tarragonins que apareix a les imatges del llibre és Sergi Albarran, que va ser colpejat per la Policia Nacional a la plaça Imperial Tarraco. El Sergi, el Carles Xavier Gómez i altres persones van participar a l’acte fent públic el seu testimoni personal del que va passar l’1’Octubre als carrers i els col·legis electorals de Tarragona.

L’1 D’OCTUBRE EL VAN PROTAGONITZAR MILIONS DE ROSTRES ANÒNIMS

En un moment de desconcert i expectativa per la nova etapa que s’obre després del 21-D, l’exvicepresident de la Generalitat va reclamar “lideratges polítics amb mirada llarga, governants amb més mala llet i un relat clar per explicar què hem de fer i reconèixer que no podem anar a un ritme tan ràpid com voldríem”.

 

“No vénen temps gens fàcils”, va advertir. “Vam cometre errors i vam anar amb el lliri a la mà” ignorant la violència extrema de l’Estat i la indiferència d’Europa. Ara toca, segons Carod-Rovira, “ensenyar les ungles, resistir i no abaixar més el cap”.

“NO VÉNEN TEMPS GENS FÀCILS. TOCA RESISTIR”, ADVERTEIX CAROD-ROVIRA

El llibre Els Fets de l’1 d’Octubre obre, com dèiem, una llista d’altres obres d’anàlisi de l’actualitat política que s’aniran publicant en les pròximes setmanes. A Tarragona, ja s’anuncia per dimecres 14 la presentació de La rebel·lió catalana, de Lluc Salellas, periodista i politòleg i per dimecres 21 de febrer Opinión Política. Artículos en tiempos convulsos de Jordi Matas, acomiadat del diari El Pais. En les dues presentacions participarà Josep-Lluís Carod-Rovira.

La sala d’actes de la Cambra de Comerç de Tarragona es va omplir en la presentació del llibre. Foto: Jesús Gellida.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here