23 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Papallones contra cops de porra

L’adolescent Magí Castro, amb sang al cap, el 14 de novembre de 2012 a Tarragona. Foto cedida.

La seva cara plena de sang va obrir informatius i portades el 2012. Llavors el Magí era un nen, tenia 13 anys, ara n’acaba de fer 19. El 14 de novembre de 2012, dia de vaga general a nivell europeu convocada per diverses organitzacions sindicals,  durant una càrrega policial un agent dels Mossos d’Esquadra li va etzibar un cop de porra. “Aquell dia vam rebre molts, però jo vaig tenir la sort, si es pot dir així, que era menor i em van gravar”, valora el Magí Castro.

 

No n’ha parlat mai, com que era menor d’edat i per protegir-lo, la seva mare, la Lorda, el va aïllar de tot. “Ara que soc major d’edat, ma mare m’ha anat explicant tota la situació”, detalla serenament. Ella es va encarregar de tot el feixuc tema judicial: buscar vídeos, recollir fotografies, testimonis…

 

El jove tarragoní Magí Castro declararà el 27 de febrer pel cop de porra d’un agent dels Mossos fa més de 5 anys

 

Quedem en un bar de la rambla Lluís Companys, a prop d’on van passar els fets. El 14 de novembre de 2012 el Magí va anar amb la seva mare a la manifestació que s’havia convocat per la vaga. “Hi vaig anar, no me n’amago”, diu, “s’entén que avui les famílies vagin juntes, amb els fills, a les manifestacions independentistes, però en canvi, que jo anés amb la meva mare per demanar sous dignes, no”, reflexiona molest.

 

La manifestació sortia de la plaça Imperial Tàrraco en direcció a la Torre dels Vents. En el recorregut els manifestants es van dispersar i va començar la càrrega policial d’una unitat dels ARRO. El Magí i la seva mare es van quedar a una vorera, a la cantonada de l’avinguda Vidal i Barraquer quan van aparèixer alguns agents dels Mossos perseguint un altre noi. “Vaig notar el cop i després tinc llacunes”, reviu el jove.

Magí Castro, amb 19 anys, torna al lloc de l’agressió, al costat de la plaça de la Generalitat. Foto: Arnau Martínez.

Cinc anys després, s’acosta el judici. El 27 de febrer al matí el Magí està cridat a declarar als jutjats de Tarragona. Només hi ha un agent imputat, el que li va picar al cap. “De la resta ens n’hem oblidat, costa molt identificar un mosso”, subratlla. Llavors encara no duien el número per distingir-los a l’esquena.

 

“Donaven cops sense pensar”, recorda el jove, “com qui caça papallones”, afegeix. Precisament les papallones són les protagonistes de la campanya #nialcapnienlloc que pretén donar visibilitat al cas del Magí. També volen anar més enllà i posar en qüestió les càrregues policials. Animen els ciutadans a posar-se una papallona de plàstic al lloc del cos on hagin rebut un cop de porra i penjar una foto a les xarxes socials.

 

El noi estava amb la seva mare en una manifestació convocada per organitzacions sindicals quan va patir l’agressió

Vagi per avançat que l’informe mèdic va determinar que la ferida del Magí per la qual va rebre quatre punts va concloure que es tractava d’un cop de porra. La primera versió dels Mossos, però, va ser que el Magí havia llançat una pedra i s’havia tocat a ell mateix: “és bastant surrealista”, comenta incrèdul la víctima. Després, quan van sortir diversos vídeos, el cos policial va canviar la versió afirmant que la porra va tocar la motxilla i aquesta –per art de màgia– va impactar contra la cara del noi.

 

Després del cop, diverses persones el van envoltar per protegir-lo, però l’escomesa va continuar, “van ser uns segons, però a mi se’m va fer etern”, recorda el Magí mentre aixeca el cap amb la mirada perduda. Tot seguit, un veí que ho havia contemplat tot des d’un balcó va baixar amb el seu cotxe per apropar-lo a l’Hospital Joan XXIII.

La campanya #nialcapnienlloc vol donar visibilitat al cas del Magí i qüestionar les càrregues policials

La mateixa tarda, el cap de l’operació dels Mossos va visitar el noi al centre hospitalari excusant-se amb que “l’havien confòs amb una persona més gran perquè duia el cabell llarg”. L’endemà, la seva mare va rebre la trucada del llavors conseller d’Interior, Felip Puig. A petició de la Lorda, el polític va intercedir per avançar la prova del TAC i assegurar-se que no havia patit cap lesió cerebral.

 

Després del succés el que llavors era un nen de 13 anys va patir un episodi post-traumàtic, es posava nerviós en veure la policia. Fins i tot, “m’espantava pujar les escales de l’institut perquè hi havia molta gent i només sentia crits”, explica.

El Magí estudia Antropologia, és casteller de la Jove i aficionat a la música tradicional. Foto: Arnau Martínez.

Des de l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra durant els fatídics atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost i la no-intervenció violenta al referèndum de l’1-O, la popularitat del cos és indiscutible. “Amb l’1 d’octubre la gent aplaudia els Mossos i a mi em va xocar molt: fa no res, cinc anys, jo vaig patir el que ara ha fet la Policia Nacional i la Guàrdia Civil”, apunta un Magí amb cara de circumstàncies. “No hi ha policia bona i policia dolenta, hi ha uns agents que fan una cosa malament en un moment concret i això s’ha de denunciar”, afegeix.

 

Fins ara la preocupació de l’Ajuntament de Tarragona ha estat inexistent, no ha rebut ni una sola trucada en aquests cinc anys. El Magí estudia Antropologia a la URV, és casteller a la Jove de Tarragona i toca el flabiol i el tamborí a la Cobla Mitja Lluna i a l’escola de música tradicional El Tecler. És dels que es deixa enredar fàcilment i participa de l’Esbart Dansaire de Tarragona i de la plataforma Oppida.

 

De moment ha rebut el suport de l’esquerra independentista: Arran, CUP, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Casal Sageta de foc i de les joventuts llibertàries de Tarragona, col·lectiu del qual n’és membre. D’idees fermes i convincents, sap contra el que s’enfronta i em confessa que cada dia veu més difícil guanyar el judici: “La nostra petita victòria serà que la gent conegui el cas i que sàpiga que no és un fet aïllat”, conclou.

Arnau Martínez
Arnau Martínez
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here